Начало / България / Популярни личности ще четат истории за Европа на 9 май

Популярни личности ще четат истории за Европа на 9 май

originalПо повод 9 май – Деня на Европа – популярни личности ще четат интересни и забавни истории, посветени на мира и единството в Европейския съюз. Драго Симеонов, Камен Алипиев, Мая Бежанска, Симона Пейчева, Силвия Петкова и др. ще участват в „Пощенска кутия за приказки: Истории за Европа“.

Голямото публично четене под надслов „Истории за Европа“ ще представи 10 специално подбрани текста, написани от любители на късия разказ – хора с различни професии и на различни възрасти, които споделят своите преживявания като граждани на ЕС. Проектът „Истории за Европа“ е съвместна инициатива на Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България, която се осъществява в партньорство с „Пощенска кутия за приказки“. Събитието ще може да бъде проследено на живо точно в 19.00 ч. на 9 май на интернет страницата на Информационното бюро на ЕП на www.europarl.bg.

Глас на разказите за Европа ще дадат ръководителите на Информационното бюро на ЕП и на Представителството на ЕК Теодор Стойчев и Огнян Златев, журналистите Драгомир Симеонов, Милена Милотинова и Камен Алипиев, актьорите Константин Лунгов, Мая Бежанска и Силвия Петкова, спортната звезда Симона Пейчева, младата писателка и оперна певица Мила Михова и др. Всички те ще прочетат избрани откъси от участвалите в проекта истории.

„Пощенска кутия за приказки“ е литературен проект, създаден от младата българска авторка Гери Турийска. Всеки месец любители на късия разказ изпращат свои писма по предварително зададена тема, а десет от тях биват прочетени на живо по увлекателен начин от популярни лица от различни сфери на обществения живот. Създаден през 2010 г., вече над 5 години проектът създава поле за творческа изява на начинаещи български автори, някои от които вече имат първите си издадени книги.