На фокус
Начало / България / Капанът е поставен. За кого ще щракне той?

Капанът е поставен. За кого ще щракне той?

Kapanat-ReklНа 9 май със знака на „Ера“ излиза романът „Капанът” от Мелани Раабе. Динамичен трилър в традицията на „Не казвай сбогом” и „Момичето от влака”, той стана обект на ожесточени търгове и се нареди сред най-горещите криминални романи за изминалата година. Издаден е в 20 страни, а филмовите права са закупени от холивудската компания TriStar Pictures.

Знам кой е убиецът на сестра ми. Написах тази книга за него.
Преди 12 години сестрата на Линда Конрадс е убита. Линда е тази, която открива тялото. Извършителят никога не е разкрит, но тя е успяла да го зърне за миг, докато бяга от местопрестъплението.
И един ден, след толкова години, тя го вижда отново. По телевизията.
Той се казва Виктор Ленцен и вече е изтъкнат журналист, а Линда – известна писателка, която озадачава феновете и пресата с факта, че повече от десетилетие не е напускала дома си.
38-годишната жена знае, че няма доказателства, с които да отправи обвинение. А и никой няма да повярва на думите ѝ след толкова години, прекарани в изолация.
Така тя решава да примами мъжа по единствения начин, по който може – със сюжета на следващия си роман. За първи път в живота си Линда пише трилър и в него описва убийството на сестра си. За феновете ѝ това е поредният бестселър от любимата им авторка,  но за убиеца романът е директно обвинение.
Когато книгата е готова, за изненада на всички, Линда се съгласява да даде интервю. Само едно. В дома си. На единствения журналист, който знае за случая повече от нея – Виктор Ленцен…
Капанът е поставен. Но когато на вратата се позвъни, никой от тях няма да е сигурен за кого ще щракне той…

Минали са 12 години, откакто Линда е била на местопрестъплението, и тя постоянно тества пределите на паметта си и проиграва различни варианти за резултата от нейния план. Спомените ѝ – и нейният здрав разум – са поставени под въпрос. Наистина ли Виктор Ленцен е безсърдечен убиец или писателката се заблуждава след толкова години, прекарани в самота и изолация?
Части от романа на Линда са включени в повествованието на „Капанът” и предлагат романизирана версия на събитията в нощта на убийството. Откъсите от този роман в романа са интересно сюжетно решение. Те се различават по стил и читателят може постоянно да търси паралели между сюжета на написания „пред очите му” роман и историята, която „чува” от Линда. Раабе майсторски предава чувството за нарастващо напрежение. Историята е разказана от първо лице и читателят е заедно с Линда, докато тя се препъва по пътя към истината. Героинята постоянно се съмнява в себе си и своите мотиви. Може ли да разчита на това, което е видяла в онази нощ? Наистина ли сестра ѝ е толкова чиста и неопетнена, каквато я помни?
Мелани Раабе умело ни държи в неяснота и заблуда. И успява да ни изненада с всеки свой следващ гросмайсторски ход.
„Капанът” беше обект на ожесточени търгове и се нареди сред най-горещите криминални романи за изминалата година. Издаден е в 20 страни, а филмовите права са закупени от холивудската компания TriStar Pictures.

imagesМелани Раабе е актриса, блогър, журналист, драматург и сценарист. Тя е израснала в Тюрингия, Германия, и е завършила „Медии и литература” в университета в Бохум. Работи като журналист през деня и пише тайно книги през нощта. Носител е няколко награди за своите сценарии и разкази. „Капанът” печели приза на Щутгарт за най-добър криминален дебют на годината. Мелани живее в Кьолн и в момента търси следващото си приключение.

 

Прочетете още

245289_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (17 юни – 23 юни)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Изригване“ от Майкъл Крайтън и Джеймс Патерсън (нова в класацията) 2. …