Начало / Свят / „Тъмната кула”: Стивън Кинг за превръщането на книгата във филм

„Тъмната кула”: Стивън Кинг за превръщането на книгата във филм

the-dark-tower-stephen-king-movieСтивън Кинг е име, което буди респект както у книжните, така и у филмовите маниаци, но въпреки че известният писател с готовност съдейства при екранизацията на творбите си, той никога не се е поддавал на типичния холивудски имидж. Разбира се, Стивън знае как да постигне добри условия в преговорите и с най-хитрите студия, заемал е съществена роля пред и зад камера при заснемането на творбите си, но въпреки това остава верен жител на щата Мейн, който има ясни възгледи какво е честно, позитивно или пък абсурдно. Стивън Кинг влага тези свои разбирания и при филмирането на Тъмната кула, твърди inquisitr.com.

Както и при другите адаптации на негови романи, и в този случай Стивън Кинг е участвал много активно в разработката на сценария за „Тъмната кула”, а скорошно интервю разкрива, че приносът му засяга дори малките детайли. Стивън Кинг усложнява филмирането, тъй като настоява първото изречение на филма да е идентично с първото изречение от „Тъмната кула 1: Стрелецът”, въпреки че филмът няма да се базира на тази част от поредицата. „Ще започва с това изречение, доста настоятелен бях по въпроса”, казва Кинг и допълва: „За тези, които не са го чели, то гласи „Човекът в черно бягаше през пустинята, а Стрелецът го следваше”.

Режисьорът Николай Арсел разкрива, че действието в „Тъмната кула” се развива в наши дни, а филмът може би не е точно базиран на „Стрелецът”, въпреки общото им начало. Тези думи потвърждават казаното от писателя. „Филмът започва от средата на историята, не от началото, което може да разстрои някои фенове, но вярвам, че ще го преодолеят, защото все пак е базиран на историята от романа”, споделя Стивън за лентата.

Допълнително объркване внася фактът, че част от актьорския състав е Майкъл Барбиъри в ролята на Тими – персонаж, който се появява чак в третата част от поредицата „Пустош”. Според друга информация, в състава е включена и Катрин Уиник, въпреки че не се уточнява коя е нейната роля.

Наскоро се навършиха 17 години от премиерата на филма „Гробище за домашни любимци”, така че точно навреме изглежда предстоящото финализиране на работата по новата лента по книга на Кинг. Ровейки по-дълбоко в историята на филма от 1989 г., наяве излизат интересни факти, които касаят самия Кинг, като например епизодът от филма и книгата, базиран на тежък инцидент със сина на писателя Оуен. Тази случка присъства в „Гробище за домашни любимци”, когато Крийд погребва сина си Гейдж.

Друг интересен факт за филма е, че „Гробище за домашни любимци” поставя началото на традицията адаптациите на Кинг да се заснемат в Мейн. Има много предходни филми, в които действието се развива в Мейн, но не са заснети там. Стивън Кинг решава да промени това, като настоява началото да е с „Гробище за домашни любимци”. Кинг осъзнава, че снимането в Мейн ще даде на филма автентичност, а на родния му щат – приходи.

Стивън Кинг е защитник на равенството между половете в Холивуд много преди актриси като Дженифър Лорънс и Лена Дънам да започнат да фокусират публичното внимание върху темата. Когато „Гробище за домашни любимци” достига етапа на пред-продукцията, Кинг избира режисьор в лицето на Мери Ламбърт, въпреки ограничения й предишен опит. Тя е ко-режисьор на един филм, всички други нейни продукции са музикални видео клипове. В тях обаче Кинг открива усета й за визуалност и красота. Ламберт режисира някои от най-известните клипове на Мадона, сред които първите й хитове „Like a Virgin”, „Material Girl” и „Borderline”.

Прочетете още

maxresdefault (2)

Излиза филм за момчето, останало инвалид заради Хари Потър

Животът му се променя след участие в екранизацията Дейвид Холмс е част от световноизвестната поредицата, …