Начало / Любопитно / 9 ползи от ежедневното четене

9 ползи от ежедневното четене

12633516_957235947665655_8214922554903394125_o „Вярвам, че, когато четем някоя добра книга, се случва нещо като магия“. Така определя изживяванията си като читател най-продаваната и популярна писателка в последните години, авторката на серията за Хари Потър Дж. К. Роулинг.

Лана Уинтър Хеберт от lifehack.org допълва, че освен че е магическо, четенето е и много полезно. Всеки ден. Тя обобщава десетки изследвания и събира малък списък от 9 ползи на ежедневното четене.

  • Сила на ума

Изследванията показват, че стимулациите на ума могат да забавят развитието на болести като Алцхаймер, или деменция. Логиката е проста – стимулирането на мозъка го предпазва от загубата на силата му, както мускулите имат нужда от упражнения, за да са по-силни и здрави. Така фразата „Използвай го, или го губиш“ придобива нова тежест. За целта и когнитивната стимулация помагат и решаването на пъзели, или игри като шахматът.

  • Намалява стреса

Без значение на какъв стрес сте подложени в работата, в личния живот, или въобще в ежедневието, той целият изчезва, като се потопите в някоя добре написана, страхотна история. Добрата книга може да ви пренесе в други светове. Отдаването на четивото може да ви разсее, да уталожи напрежението и да ви позволи да си починете.

  • Познание

Всичко, което прочетете е като добавяне на нови битове информация, която не знаете кога може да се окаже полезна за вас. Колкото повече знаете, толкова по-добре сте подготвени за предизвикателствата пред вас. Освен това трябва да знаете едно – могат да ви вземат собствеността, парите, може да си загубите работата, но никой не може да ви отнеме това, което знаете.

  • Разширяване на речниковия запас

books-1419617Тази полза е пряко свързана с горната. Колкото повече четете, толкова повече думи навлизат в ежедневната ви реч. А широкият речников запас и уменията да комуникирате може да е полезно във всяка една професия. Те водят и до повишаване на самочувствието, могат да ви помогнат да получите повишение.

Четенето на книги е жизнено важно и за усвояването на чужди езици. Чрез четене на книги на новия език по-лесно се усвоява контекстуално значението на думите и се развива правописът.

  • Подобрява паметта

Когато четете една книга ви се налага да помните множество герои с техните истории, характери, психология, реакции, думи и нюанси. Освен това се налага да помните и множество случки и сюжетни линии. Погледнато отстрани, изглежда наистина голямо количество информация, но мозъкът на човек е чудно създание на природата и намира начин да свърже всички тези неща и да ги запомни. А всеки нов спомен създава нов синапс и заздравява съществуващите. Това подпомага краткосрочната памет и действа като стабилизатор на емоциите и настроенията.

  • Повишава аналитичността

Сигурно ви се е случвало да четете някой криминален роман и още преди да сте стигнали до края му, да знаете кой е убиецът. Това показва, че аналитичното ви мислене работи, успява да забележи всички детайли, да ги подреди.

Тази способност, да анализираш детайлите, често е много полезна в живота. А и при анализа на четивото, при оценката на дадена книга, при разискването й с приятели и т.н.

  • Помага на фокусирането и концентрацията

В този полудял по интернет свят, вниманието е разсеяно в милиони различни посоки, а ние ставаме все по-заети от множество задачи. Само за 5 минути един средностатистически човек разделя фокуса си между изпълнение на конкретна задача, проверка на e-mail, чат с няколко човека, Twitter, смартфона си и разговори с колеги. Това предполага увеличаване на стреса и по-ниска продуктивност.book-1241280

Когато четете книга, цялото внимание се насочва върху историята – останалият свят изчезва, а вие абсорбирате и най-дребния детайл. Опитайте се да четете 10-15 минути преди работа, например в градския транспорт, и ще бъдете изненадани, колко по-фокусирани сте в офиса си.

  • Подобрява уменията на писане

Четенето и писането вървят ръка за ръка, заедно и с богатството на речта ви. Добрите четива подпомагат по-ясното изразяване в писмен вид, стила и богатството на текста. Това е същото като влиянието на един музикант на друг, или между художниците, които заимстват  техники от колегите си. По същия начин и писателите се учат един от друг.

  • Спокойствие

Освен почивката, която предлага добрата книга, е възможно прочетеното да донесе на читателя и вътрешен мир и спокойствие. Духовните книги могат да свалят кръвното налягане, да успокоят нервите. Доказано е, че книгите за самопомощ са превантивна мярка за промени в настроенията и психически заболявания.

 

Прочетете още

nepr

Непрочетените книги заемат все повече място у дома

Купуват се повече заглавия, но те остават за „по-добри времена“ А всъщност четенето е по-модерно от …