Начало / Любопитно / Най-старите библиотеки в света

Най-старите библиотеки в света

medicibibБиблиотеките от години са символ на култура и духовно наследство. На 23 април се навършиха 14 години от откриването на възродената библиотека на Александрия. През 2004 г. полски и египетски археолози откриха останки в района на Брухион в Александрия, които много приличат на читални зали и аудитории и се предполага, че това са руините на прочутата древна библиотека.

Както е известно Царската библиотека на Александрия е построена в началото на III в. пр. н. е. в Александрия, Египет и е била най-голямата библиотека в античността, а също така и най-големият за своето време център на знанието и науката. Основана е по време на управлението на египетския владетел Птолемей II. В основаването на библиотеката взимат участие Деметрий Фалерски и, вероятно, Стратон от Лампсак. Предполага се, че в нея са се съхранявали между 400 000 и 700 000 папирусови свитъка. Птолемеите издават закон, според който корабите в пристанището трябва да бъдат проверявани и всеки ръкопис, неизвестен на библиотеката, да се прибира.

Александрийската библиотека, унищожавана много пъти, се смята за една от най-старите в света. Но по света има още много красиви библиотеки, надживели времето, които носят чара на миналото през вековете. Сайтът flavorwire.com ни разходи в някои от тях.

Библиотеката „Ал Карауин“ в Мароко

featured_aziza_chaouni_20160116_1114171

aziza_chaouni_img_2096Тя е част от най-стария функциониращ университет в света – „Ал Карауин“ край Фес, Мароко. Библиотеката е открита през 859 г. от жена на име Фатина ал-Фихри и остава една от най-продължително функциониращите такива в света. Една от най-големите ценности в нея са старинни ислямски ръкописи. „Залата с оригинални ръкописи е с четири ключалки. Всеки ключ се пази от различен човек и само те заедно могат да отключат вратата“, разкрива кураторът на библиотеката Абделфатах Бугшуф за АП.

Библиотеката в Зутпхен в Холандия

library_in_zutphen_a_unique_historical_place_2

Библиотеката е открита през XVI в. в църквата Св. Валбурга. Самият храм е построен през XI в., като интериорът и екстериорът на библиотеката са почти непокътнати през годините, а много от книгите все още са оковани по скамейките за четене.

Библиотеката в катедралата Хиърфорд в Англия

00005e7d_big

Библиотеката в катедралата Хиърфорд в Англия е единствената, в която веригите, ключалките и прътите, с които са вързани книгите, са на векове. Колекцията от книги е преди всичко теологични текстове и е от 1100-та година. Библиотеката освен това е дом на датиращи от XVI век книги за литургия с дъбови подвързии.

Библиотеката „Francis Trigge Chained“ в Англия

100_0794

Градчето Грантам в Линкълншир в Англия е дом на библиотеката „Francis Trigge Chained“, основана през 1598 г. Тя е кръстена на пуритански свещеник, управител на съседното село. Тридж създал библиотеката, за да повиши познанието на хората в енорията по отношение на божественото, либералните науки, както и да помогне с духовното обучение на хората в околността. Това е първата обществена библиотека в Англия.

„Royal Grammar School“ в Англия

chained

Окованата библиотека в „Royal Grammar School“ в Гилдфорд, Англия, е отворена през 1575 г., а настоящите лавици за книги са от 1897 г. Най-старата книга в колекцията пък е от 1480 г. и е отпечатана във Венеция.

Катедралата на Уелс

chained-library-4-437x327

Библиотеката с веригите в катедралата на Уелс. В нея са събрани много книги, издадени преди 1800 г. Там са събрани закони от XVI, XVII и XVIII век. Има и 2800 тома с теологични, научни, исторически, медицински и лингвистични текстове. В библиотеката се намирали и много средновековни ръкописи, но някои от тях били изгубени по време на Реформацията.

Една от перлите в колекцията е „Pliny Naturalis Historiae“ от Николас Дженсън, отпечатана във Венеция през 1472 г., както и „ Vesalius’ De Humanis Corporis Fabrica“ от 1555 г. Там е и един от най-старите атласи на света и комплект от трудовете на Аристотел, също отпечатани във Венеция през 1497 г., които са били собственост на Еразъм.

Библиотека Медичи Лауренциана във Флоренция, Италия

biblioteca_medicea_laurenziana_interno_01

Библиотека Медичи Лауренциана във Флоренция, Италия, е знаменита със своите ръкописи. Тя е създадена през 1571 г. по времето на управлението на Медичите в Базиликата Сан Лоренцо. Името си получава в чест на Лоренцо I Медичи, значително обогатил фонда на библиотеката на своя дядо Козимо Медичи Старши. Фондовете на Библиотека Медичи Лауренциана съдържат около 150 000 книги, сред които се намират инкунабули от XV век и издания от XVI век, а също и около 11 000 ръкописа и 2 500 папируса.

Библиотеката „Malatestiana“ в Чезена, Италия

biblioteca_malatestiana_sala_di_lettura_06

Библиотеката „Malatestiana“ в Чезена, Италия е първата градска библиотека в Европа, отворена за обществеността. Тя е открита през 1452 г., като преди това всички библиотеки в Европа са собственост на църквата. Библиотеката се помещава в стар Францискански манастир, читалнята й прилича на църква, а стенописите са дело на Агостино ди Дучо. Входната врата е направена през 1454 г. с дърворезба на Христофоро да Сан Джовани.

„Wimborne Minster“ в Англия

image

„Wimborne Minster“ е църква в Източен Дорсет, Англия. Там се помещава една от първите обществени библиотеки в Англия. Първият спомоществовател е Уилям Стоун, който дарил много религиозни книги, за да ги спаси от изгаряне. Тези теологически книги били на латински, гръцки и иврит. Друг дарител е Роджър Джилингам, който донесъл 90 книги през 1965 г. и настоял те да бъдат овързани с вериги.

Библиотека „Marciana“ във Венеция, Италия

biblioteca-marciana1-1

Библиотека „Marciana“ датира от XVI в. и е кръстена на Свети Марко. Намира се на едноименния площад и гледа към площада и елегантната фасада на двореца на Дожа. Монументалните читални на библиотеката са декорирани с ценни скулптури и фрески.

Прочетете още

Snimek-obrazovky-2023-06-27-v-8.07.33

Президентска библиотека отвори врати в Прага

Колекцията е стогодишна Библиотеката носи името на първия чехословашки президент – Т. Г. Масарик. Тя …