Начало / Свят / Влиянието на Чандлър ще се усеща в петия „Милениум“

Влиянието на Чандлър ще се усеща в петия „Милениум“

197283_bМного повлияна от класика в криминалната литература Реймънд Чандлър ще бъде петата част на култовата поредица „Милениум“. Криминалната серия бе започната от Стиг Ларшон, който обаче почина след написването на третата част – „Взривената въздушна кула“. Преди това от перото му излязоха „Мъжете, които мразеха жените“ и „Момичето, което си играеше с огъня“.

През 2015 г. щафетата от Ларшон пое Давид Лагеркранс, който публикува продължението на „Милениум“ – „Онова, което не ме убива“. Книгата му беше възложена от бащата и брата на Стиг Ларшон, които имат права върху наследството му. Дългогодишната партньорка на Ларшон Ева Габриелсон изрази своето несъгласие с работата на Лагеркранс. Тя обаче призна, че приятелят й имал намерение да напише общо 10 книги, преди да почине през 2004 г.

Наскоро Лагеркранс обяви пред шведския вестник „Dagens Nyheter“, че вече работи върху продължение на „Онова, което не ме убива“. Романът му достигна до първите места в класациите и вече е продаден в над 3.5 млн. копия по целия свят. Петата книга от поредицата ще бъде публикувана през 2017 г. Лагеркранс допълни, че новото му произведение ще е в стила на Реймънд Чандлър.

В „Онова, което не ме убива“ той включи много елементи от сферата на науката, но предвижда обрат в стила в петата книга. Лагеркранс изтъкна, че самият Ларшон променя стила си, пишейки трилогията, но признава, че по-мрачното писане е било голямо предизвикателство, особено в първите 200 страници от новия роман. „По-трудно е, отколкото можете да предположите“, каза той.

Шестата книга от поредицата се очаква да бъде публикувана през 2019 г.

 

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …