На фокус
Начало / Читатели / „Лекарят от Сефарад“ от Сесар Видал (ревю)

„Лекарят от Сефарад“ от Сесар Видал (ревю)

156563_bЛюбина ЙОРДАНОВА

„Лекарят от Сефарад” е една от онези книги, които ме привлякоха без да зная защо.
Започнах да я чета без никакви очаквания и предположения за случващото се между страниците.
И изненадващо я прочетох на един дъх! А това e най-страхотното преживяване с книга!
„Лекарят от Сефарад” е исторически роман, чието действие се развива през XII в. на няколко места – Сефарад (древното название на Иберийския полуостров), северноафриканския град Фес, Светите земи, Фостат (Египет), Фез, Ал-Кахира.
Главният герой – Мойсей бен Маймон е еврейски лекар, чиято статуя днес може да се види в Кордова като почит към един от най-забележителните и ерудирани испанци. Всъщност тази книга проследява неговия живот от детството му в Сефарад до издигането му в уважаван лекар в египетския царски двор на султан Саладин.
Писателят Сесар Видал разказва историята му така, че всяка глава, засягаща настоящето на Мойсей, да се редува с неговото минало. Постепенно пред очите на четящия изниква един незабравим образ.
Изключително ценни са онези моменти от книгата, когато Мойсей прави своя равносметка за случилото се, за живота и хората като цяло.
Перипетиите, през които преминават той, брат му Даниил и баща му са пълни с изненади, трудности, насилие, разочарование, отдаденост и смирение.
Това, което много ме впечатли е начинът, по който лекарят от Сефарад преминава през всички житейски неволи на фона на бурните времена тогава, пълни с религиозни сблъсъци. Забележително достойнство, проява на човечност, упоритост и дълбока вяра в Бог са опорите, които му дават силата да преживее всичко.

„Все повече се убеждавам, че не е възможно да съществува щастие, без да е придружено от вътрешна свобода. Това го потвърждава Адонай в Тенах, когато заповядва да „обрежем” сърцата си. Да, без вътрешно освобождение външното се свежда до думи, които по-късно носят само измама на надеждите, и едно огромно желание за притежание, което никога няма да бъде задоволено, и така, преследвайки щастието със същия успех, с който можем да уловим вятъра, човек присъства на провала на живота си, докато той свърши и се оказва, че се е превърнал в шепа пепел.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Memoir

U2 издават албум по книга

Съдържа 40 парчета Songs of Surrender, както ще се казва дискът, е всъщност аудиоверсия на …