Начало / България / Премиера на сборника за Димитър Осинин “Мъдростта на един вековен дъб”

Премиера на сборника за Димитър Осинин “Мъдростта на един вековен дъб”

Националният военноисторически музей, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и Националният литературен музей организират представяне на книгата “Мъдростта на един вековен дъб”, съобщи агенция „Фокус”.

Събитието е посветено на 120-атагодишнина от рождението и 30-годишнината от смъртта на писателя  фолклорист и изследовател Димитър Осинин. Изданието е на Националния военноисторически музей, а съставител на книгата е д-р Стефанка Кръстева. Изготвено е въз основа на архивни документи, спомени, писма.

Сборникът ще бъде представен на 23 ноември, сряда, от 10.00 ч в заседателната зала на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Водеща на представянето ще бъде проф. Боряна Христова, директор на Националната библиотека.

Поканени са представители от Института за литература, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей, Държавна агенция „Архиви“, Съюза на българските писатели, Съюза на журналистите.

Димитър Осинин е псевдонимът на Димитър Николов Попов (1891 – 1981).  Преди комунистическия преврат той  е учител, взема участие в Септемврийското въстание, след което бяга в Югославия и Австрия. На следващата година се завръща в България. Работи като учител и библиотекар.

След  9 септември 1944 г. Осинин е директор на културата и висшето образование в Министерството на науката и просветата в продължение на една година. Член е на Сьюза на българските писатели и сътрудничи с периодичния печат и специализираните издания.

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …