Начало / Свят / Джордж Фридман: Гответе се за войни

Джордж Фридман: Гответе се за войни

Един от най-популярните аналитици на обществено политическата ситуация в света днес Джордж Фридман предрече куп войни през XXI век. Фридман е популярен у нас с книгите „Взривоопасните точки на Европа. Евросъюзът – фалит или възход“, „Следващите 10 години“ и „Следващите 100 години“. Той е основател на аналитичната компания „Стратфор“.

„Във всяко столетие избухва „системна война” и 21 век няма да направи изключение“, твърди пред „Business Insider“ Фридман. Според него, войната ще се води в Източна Европа и Близкия Изток. Освен това ще има и война по море между САЩ и Япония. Бойни действия вече се водят в Сирия и Източна Украйна. В тези райони групировки, поддържани от други държави се сражават с властите. Пример за пълномащабна война е и случилото се през 2003 година нахлуване на САЩ в Ирак.

Според Фридман всяка международна система има своите сериозни недостатъци и сегашната не прави изключение. „Когато държави като Германия, Китай и Русия са в упадък и криза и на тяхно място се издигат други, това води до системни войни. Това ще се случи, засега все още не е достигнат фаталният баланс. Така че гответе се за война, след като станат системните промени”, казва експертът. Той настоява, че в момента във възход са Япония, Турция и Полша. Затова вероятно сблъсъците ще започнат в Източна Европа и в Близкия Изток. „Опасен е не процесът на западане на едни и възходът на други държави, а позицията, която страните заемат, когато преминават на ново равнище”, смята още анализаторът.

Всички книги от Джордж Фридман тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (19 февруари – 25 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. Бейн от Л. Дж. Шен 3. Секретарката …