Начало / Свят / Джордж Фридман: Гответе се за войни

Джордж Фридман: Гответе се за войни

Един от най-популярните аналитици на обществено политическата ситуация в света днес Джордж Фридман предрече куп войни през XXI век. Фридман е популярен у нас с книгите „Взривоопасните точки на Европа. Евросъюзът – фалит или възход“, „Следващите 10 години“ и „Следващите 100 години“. Той е основател на аналитичната компания „Стратфор“.

„Във всяко столетие избухва „системна война” и 21 век няма да направи изключение“, твърди пред „Business Insider“ Фридман. Според него, войната ще се води в Източна Европа и Близкия Изток. Освен това ще има и война по море между САЩ и Япония. Бойни действия вече се водят в Сирия и Източна Украйна. В тези райони групировки, поддържани от други държави се сражават с властите. Пример за пълномащабна война е и случилото се през 2003 година нахлуване на САЩ в Ирак.

Според Фридман всяка международна система има своите сериозни недостатъци и сегашната не прави изключение. „Когато държави като Германия, Китай и Русия са в упадък и криза и на тяхно място се издигат други, това води до системни войни. Това ще се случи, засега все още не е достигнат фаталният баланс. Така че гответе се за война, след като станат системните промени”, казва експертът. Той настоява, че в момента във възход са Япония, Турция и Полша. Затова вероятно сблъсъците ще започнат в Източна Европа и в Близкия Изток. „Опасен е не процесът на западане на едни и възходът на други държави, а позицията, която страните заемат, когато преминават на ново равнище”, смята още анализаторът.

Всички книги от Джордж Фридман тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …