Начало / България / Васил Георгиев написа иронична антиутопия

Васил Георгиев написа иронична антиутопия

До седмици на българския книжен пазар ще се появи новият роман на един от най-четените млади български писатели Васил Георгиев. Книгата ще е озаглавена „Екс орбита“ и ще излезе с марката на издателство „Хермес“.

Георгиев стана популярен още с първия си сборник с разкази – „Будистки плаж“ (2008), който бе номиниран за наградата „Хеликон“ за 2009 г. и бе един от фаворитите за спечелването й. Вторият сборник на Васил Георгиев – „Уличник. Истории на софийските улици“ е номиниран за Националната литературна награда „Христо Г. Данов“ за българска книга на 2010 г. Книгата представлява сборник с най-добрите текстове на автора от списание „Една седмица в София“, в което от 2006 г. всяка седмица представя портрета на една софийска улица. През 2011 година излезе третата книга на Васил Георгиев – сборникът с разкази „Деград“, който спечели десетата, юбилейна награда за нова българска проза „Хеликон“. През 2014 г. романът му „Апарат“ отново бе номиниран за награда „Хеликон“ и донесе на автора си наградата на Националния дарителски фонд „13 века България“.

По думите на писателя „Екс орбита“ е иронична антиутопия, към която ни тласкат съвременната масова култура и политика, основани на повърхностни убеждения и ирационални самозаблуди. В същото време „Екс орбита” е увлекателен и динамичен биопънк роман. Редактор на книгата е Катя Атанасова, а художник на корицата – Ирина Пенева.

Георгиев праща читателите в далечната 2097 година. Героите Пемпо и Марион се качват на велосипедите си, за да отидат и  разберат какво е останало от къщата на прабаба им и прадядо им в Самоград, в края на държавата, в онзи изолиран район, за който не се чува нищо или поне нищо добро. В автономния град Марион изчезва, а Пемпо е отвлечен от трансменталистите –  организация, която цели да спаси човечеството, като възсъедини човека с отдавна забравения Разум. Защото само в своето единство с Разума, човекът ще бъде творец на природата и ще изгради Красотата на вечното.

Свързани заглавия:

 Читателски дневник: Любимите 10 на Васил Георгиев

 

Книгите на Васил Георгиев тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …