Начало / Критика / 5 научно обяснени житейски урока от „Малкият принц“

5 научно обяснени житейски урока от „Малкият принц“

 „Малкият принц“ е публикуван на 6 април 1943 г., представяйки на читателите малкия герой от най-известното произведение на Антоан дьо Сент Екзюпери. Книгата разказва за пилот, който катастрофира със самолета си в пустинята Сахара. Там, той среща малко момче, по-известен на читателите като Малкия принц. Това момче разказва на пилота-разказвач за родната си планета, за един астероид и за пътешествията си по други планети в Космоса.

В продължение на вече седемдесет години, книгата омагьосва, както деца, така и възрастни, като илюстрираните й страници са преведени на повече от 250 езика и диалекти. По случай годишнината френското издание HuffPost France представя пет житейски урока от „Малкият принц“.

1. Трябва да изградим наново връзката с нашата детска креативност

Разказвачът от „Малкият принц“ започва разказа си с историята за неговата първа рисунка, която е направил като дете. На нея е нарисувана змия боа, храносмилаща слон. „Всеки възрастен, видял рисунката,“ разказва той  „винаги вижда едно и също: една обикновена шапка.“  Разказвачът казва, че е зарязал страстта си към рисуването, докато не срещнал Малкия принц, който (за разлика от възрастните) веднага разбрал идеята на рисунката, такава каквато е: слон в змия.

„Но всеки ми отговаряше: “Това е шапка.“ Тогава не му говорех нито за змии, нито за тропически гори, нито за звезди. Слизах на неговото ниво. Говорех му за бридж, за голф, за политика и за вратовръзки. И възрастният се радваше, че се е запознал с толкова разсъдлив човек.“

Житейски урок: Не губи това усещане за лудост и креативност. Възрастните предпочитат практическите идеи и да мислят логично, но забравят да погледнат под повърхността на нещата, да се пуснат по течението и да бъдат творчески настроени. Възрастните, колкото повече губят от своето любопитство, толкова по-пасивни стават в живота.

Научно обяснение: Креативността и въображението са много полезни за здравето. Проучване на сп. „Психология на музиката“ ( Psychology of Music) показва, че когато импровизират, учениците са по-малко стресирани на сцена. Креативните хора много приличат на Малкия принц. И те, също като него, мечтаят, търсят нови преживявания и задават правилните въпроси.

2. За да оценим истински ценните неща в живота, трябва да не сме чак толкова сериозни.

Малкият принц обяснява как на едно от своите пътувания между различните планети, е срещнал един много сериозен бизнесмен. Този човек безспирно броял всички звезди в галактиката, и въпреки  че казва, че е щастлив, защото ги притежава, животът му е еднообразен, защото си няма нищо друго. Той дори не може да оцени красотата на звездите.

„Разпореждам се с тях. Броя ги, после отново ги броя – обясни бизнесменът. – Това е трудно. Но аз съм сериозен човек.“

Житейски урок: Не бива да правиш компромиси с удоволствието, което ти доставят простичките неща в живота.

Научно обяснение: Много проучвания са доказали, че нищо не подобрява настроението и качеството на живот, така както смехът. През 2014г., изследователи от калифорнийския университет Лома Линда (Loma Linda) открили, че хората, които се смеят често имат по-добра памет и са по-малко стресирани. Други проучвания, като проведеното от University of Maryland, показват, че чувството за хумор предпазва от сърдечни заболявания.

3. Ключът за щастието е да отделяш достатъчно време за себе си

Малкият принц разказва за срещата си с друг интересен персонаж, който е срещнал на петата планета, която посетил. На тази планета един ден се състоял от един минута. Фенерджията, както го знаел, е трябвало на всяка минута да изключва единствения фенер там, а после бързо да го включва отново минута по-късно. Фенерджията даже нямал време да си почива или да спи.

„Сега планетата прави един оборот в минута, а аз нямам и секунда почивка. На всяка минута трябва да паля и гася фенера.“ – Фенерджията

Житейски урок: Трябва да цениш всеки един момент. Наслаждавай се на живота!

Научно обяснение: Докторите не могат да ни стресират повече: Липсата на сън е катастрофално за здравето ви. Ако живеете като фенерджията от „Малкият принц“, това може да увеличи риска от диабет, сърдечни болести, удар, различни видове рак, проблеми с паметта, резки смени на настроенията и повишен апетит. Негативните ефекти от липсата на достатъчно сън са огромни. Ако оставим настрана спането, друго важно нещо е човек да отделя достатъчно време за себе си и да не мисли постоянно за работа.

4. Трябва да имаме смелостта да пристъпим към непознатото и да го изследваме

На шестата планета, която посещава, Малкият принц среща  „възрастен господин, който пишеше огромни книги.“ Въпреки  че първоначално Малкият принц си е мислил, че този господин е изследовател, по-късно разбира, че той всъщност е географ, който никога не е излизал извън офиса си.

„Географът не отива да брои градовете, реките, планетите, моретата, океаните и пустините. Географът е твърде важен, за да скитосва. Той не напуска кабинета си.“  – Географът

Житейски урок: Повечето от нас предпочитат да стоят в „зоната си на комфорт“, защото е по-лесно, отколкото да поемаш рискове. Но докато сме на тази земя, трябва да използваме времето си, за да опитваме различни преживявания, да се срещаме с нови хора и да пътуваме по света.

Научно обяснение: Има милион причини, заради, които човек трябва да напусне зоната си на комфорт. Според психолози, безпокойството, което се появява, когато се изправиш пред някакво предизвикателство, може да те направи по-продуктивен. Според прочуване, направено през 2013г., преодоляването на предизвикателства помага да си по-енергичен когато остарееш.

5. Винаги е по-добре да мислим със сърцата си, да разчитаме на интуицията си

Малкият принц е влюбен в една роза от родната си планета. Роза, която приличала на всички рози, които видял на Земята. Но неговата роза е уникална, защото той си я е избрал. Тя е „единствена на света“ каза лисицата, защото принцът е отделил от времето си и се е грижил за нея.

„Ето я моята тайна. Тя е много проста: човек вижда истински само със сърцето. Най-важното е невидимо за очите.“- Лисицата

Житейски урок: Малкият принц представлява спонтанността. За разлика от повечето хора, той се води по интуицията си, по сърцето си. Според лисицата, това е единственият начин да разбереш кое наистина има значение в живота.

Научно обяснение: Според проучване, публикувано през 2012г. в сп. TheJournal of Organizational Behavior and Human Decision Processes, за разлика от логическия подход инстинктивното вземане на решения, може да доведе до по-добри резултати. Интуицията ни помага да балансираме решенията си. Според Cholle Francis, автор на The Intuitive Compass, интуицията ни помага при вземането на решения, служи като мост между инстинкта и логическото мислене.

Очевидно е, че, „Малкият принц“ съдържа много други безценни житейски съвети. Но, за да научите повече, може би е най-добре лично да го питате. Невъзможно е да не се натъкнете на него, когато посещавате неговата планета. Той ще наблюдава залеза с цветето, което обича.

„Малкият принц“ ТУК

Прочетете още

20221128_He_TOP_Artboard 10

Най-продаваните книги през 2022-а: Годината приключва под знака на Мария Лалева

Читателите вярват на любимите си автори Верни читателски аудитории – и това стои в основата …