На фокус
Начало / България / „Получете повече в работата и живота“: преговори, които работят

„Получете повече в работата и живота“: преговори, които работят

Днес издателство „Фабер“ пусна на пазара книгата „Получете повече в работата и живота“ от Стюарт Даймънд. Авторът й, професор в Wharton Business School, е обучавал и консултирал в областта на водене на преговори както корпоративни, така и правителствени ръководители от над 40 държави. Wharton е считано за най-доброто учебно заведение за бизнес кадри, където курсът му е най-популярният сред студентите от 17 години насам.
Даймънд е преподавал и в Колумбийския университет, Университета на Ню Йорк, Университета на Южна Каролина, Бъркли, Оксфорд и „Penn“. Завършил е „Право“ в Харвард и „Бизнес администрация“ в „Wharton“, бивш директор е на проект „Водене на преговори“ в Харвард. Носител е на множество награди за преподаватели.
Професорът съветва компании и правителства как да провеждат по-ефективно преговори, и притежава собствен бизнес в няколко държави – авиокомпании, фирми за медицински услуги, за финансово посредничество и др. Съветва и обучава адвокати, мениджъри и ръководни кадри на половината компании в списъка на „Global 100“ и четвърт от тези в „Global 500“. Сред клиентите му са „JPMorgan Chase“, „Citibank“, „General Electric“, „Johnson & Johnson“, „Google“, „Yahoo!“, „Merck“, „Microsoft“, „BASF“, „Prudential“, Световната банка, правителството на Колумбия, китайска нефтопреработвателна компания на стойност 16 милиарда долара, руска разпространителска мрежа на стойност 4 милиарда долара, украински учени, южноафрикански предприемачи и фармацевтични компании от Близкия изток.
Давал е консултации и в рамките на ООН. Веднъж успял да убеди 3 000 боливийски фермери да се откажат от отглеждането на кока и да преминат на банани, които да изнасят за Аржентина. През 2008 година спомага за съставянето на процес, чрез който Гилдията на сценаристите да уреди спора си с холивудските студиа. Наред с това е учил и родители как да накарат децата си да си легнат навреме и да си мият зъбите.
В по-ранните си години Даймънд е журналист в „New York Times“, където печели наградата „Пулицър“ в екип, разследващ катастрофата на совалката „Чалънджър“ през 1986 година. Преди настоящата е издал две книги, има два документални филма и над 2000 статии за вестници и списания.

Ето какво пише за тази книга известният руски журналист от списание „Коммерсантъ-Деньги“ Алексей Боярский:

Преди години по телевизията въртяха забавен рекламен клип на „Фанта“ В него двама младежи, пътувайки на автостоп, здраво пийнали от портокаловата напитка, постигат невъзможното – вдигат ръка и спират не само коли, но дори влак и самолет. В началото на книгата е даден сходен пример: качването на пътниците на самолета е приключило, а служител на летището е затворил изхода – отпускът на закъснял пътник е помрачен. Пътникът обаче прави невъзможното – преговарянето с пилота спасява положението.
Тази въвеждаща случка съдържа цялостното послание на книгата: във всяка една ситуация има място за преговори и почти винаги тези преговори могат да променят ситуацията към по-добро. Всъщност Стюарт Даймънд представя преговорите като начин на живот. И като се замислим, то си е така: покрай периодичните сериозни сблъсъци от рода на пазарлъците при постъпване на работа или при покупката на недвижима собственост, ние всекидневно решаваме куп дребни въпроси с администратори и продавачи, с едри босове и секретарки, с банкови служители и учители на децата ни.
При това, както е показано в книгата, с пари могат да се измерят преговорите като цяло, а не само получаваните преки отстъпки. Съдържанието на този текст може условно да се раздели на две части: общотеоретична и приложна. В първата (макар и в нея да присъстват множество конкретни примери) авторът прави общо описание на природата на преговорите – емоциите, типовете възприятие, културните особености на преговарящите и т.н. В следващите глави подробно се разглеждат най-типичните случаи – преговори при постъпване на работа, при пътуване, в търговията, в семейството и прочие.
Именно в тези, на пръв поглед, банални историйки е най-голямата стойност на тази книга. Общите разсъждения за това, че трябва да предразположим събеседника си или че трябва да сме подготвени за преговорите, ние си знаем и отпреди. Но показаните модели на поведение, например с администратора в хотела, последователността на действията, позволяващи ни да изтръгнем максимума от това, което желаем, ни дават нагледен пример за методиката, която да ни ръководи.
Възможно е някои от тези примери от живота на американците да ни се сторят леко наивни – нашите всекидневни преговори, обикновено, имат своята специфика и задачи, пък и често се случват  по по-различни поводи. Но за да се адаптираме към тях е достатъчен и елементарният жизнен опит на самия читател.

„Получете повече в работата и живота“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

triffids

Денят на трифидите отново настъпва

Култова фантастика за човекоядни растения пак ще бъде екранизирана „Амазон Студиос“ обявиха плановете си да създадат …