Начало / Класации / 24 книги, които ще ви развият като личност

24 книги, които ще ви развият като личност

Искате ли да сте от онези хора, които знаят по малко от всичко? Един от начините да го постигнете е като четете колкото се може повече най-разнообразни жанрове. Не бива да се ограничавате само с трилъри, антологии или биографии. Ако наистина искате да се развиете интелектуално, трябва да излезете извън зоната си на комфорт в библиотеката. Ако не сте сигурни от къде да започнете, в. „Индипендънт“ предлага 24 вечни книги с най-разнообразни сюжети – политика, наука, история, култура и т.н.

 1. „Да убиеш присмехулник“ от Харпър Лий

Публикувана през 1960 г., „Да убиеш присмехулник“ печели „Пулицър“ на Лий и я изстрелва сред съвременните класики. През първата седмица книгата е продадена в 1.1 млн. копия, а до момента са продадени над 40 млн. копия на над 40 езика. В американската класика адвокат Атикус Финч се съгласява да защитава чернокож, обвинен в изнасилването на бяла жена. Действието се развива в Алабама и е разказано през невинния поглед на непокорната дъщеря на адвоката Скаут. Книгата, интерпретираща теми като расизъм и пълноценно родителство, си остава класика и се изучава в много училища по целия свят.

 1. „1984“ от  Джордж Оруел

Джордж Оруел пише антиутопията си през 1948 г., предричайки, че това ще бъде Лондон през 1984 г. Според неговата прогноза, страната ще се управлява от всевиждащо правителство (Големият брат), което ще казва на всички какво да мислят и в какво да вярват. Някои от прогнозите на Оруел се сбъдват, като всеобхватното видео наблюдение и сканирането на хора за оръжия. Това е задължителна и доказано добра книга, защото показва какво би могло да се случи, ако на правителствата се даде твърде много власт и контрол над живота на хората.

 1. „Хари Потър и философският камък“ от Дж. К. Ролинг

Може да ви се стори невероятно, но ако не сте чели поредицата за Хари Потър, трябва веднага да промените това. Тя разказва за 11-годишно момче, което разбира, че е магьосник и попада в специалното училище Хогуортс, където развива уменията си. Книгите имат толкова почитатели, че бяха претворени в хитови филми, тематичен увеселителен парк в САЩ, както и в сериал, базиран на друга книга на Ролинг за фантастичните същества.

 1. Властелинът на пръстените“ от Джон Р. Р. Толкин

Задругата на пръстена“, първата книга от поредицата на Толкин, сама по себе си е задължително четиво. Епичното приключение се случва в измислената Средна Земя и проследява перипетиите пред Фродо Бегинс, който трябва да унищожи Пръстена, преди злият магьосник Саурон да се добере до него и да го използва.

 1. „Народна история на Съединените щати“ от Хауърд Зин

Американският историк и политолог Зин написва книга, в която представя историята на САЩ като подтисничество на малцинството над мнозинството. Тя е номинирана за Националната литературна награда през 1980 г., когато излиза, а в последствие се споменава в най-различни телевизионни продукции, сред които „Семейство Сопрано“, „Семейство Симпсън“ и „Добрият Уил Хънтинг“. Въпреки че много хора оспорват достоверността й, книгата може да ви даде различна перспектива към американската история, а също и да запълни някои празноти в нея.

 1. „Дневникът на Ане Франк“

Какво може да се научи от дневника на едно 13-годишно момиче? В случая на Ане Франк – много. Ане се укрива заедно със семейството си по време на нацистката окупация над Холандия и редовно описва това, което се случва около нея. Дневникът й предоставя изключително точно описание на живота под нацистка окупация и предава по болезнено откровен начин действителността на Втората световна война.

 1. „Политическият гений на Ейбрахам Линкълн“ от Дорис Кърнс Гудуин

Може да си мислите, че знаете всичко за Линкълн, но дори и да сте експерт, тази книга си заслужава. Специалистът по история Гудуин проследява пътя на Линкълн от адвокат до един от най-разпознаваемите американки президенти. Книгата се фокусира върху влиянието на Линкълн върху хората и превръщането му в една от най-влиятелните фигури в американската история.

 1. „Промяна на играта“ от Джон Хейлман, Марк Хелприн

Ако винаги сте искали да имате тайно наблюдение над една президентска кампания в САЩ, тази книга е за вас. Написана от двама политически репортери през 2008 г., тя е публикувана едва през 2010 г. Според  рецензиите това е една от най-добрите политически книги, издавани наскоро.

 1. „Произходът на видовете“ от Чарлз Дарвин

Книгата на Дарвин за еволюцията на видовете си заслужава четенето, защото революционализира научния свят – тя е крайъгълният камък на съвременната биология.

 1. Кратка история на времето“ от Стивън Хокинг

Написаната от известния теоретичен физик и космолог книга е издадена през 1988 г. В нея Хокинг предлага ясно обяснение на съвременните научни теории – от пътуването през времето до създаването на Вселената.

 1. „Кратка история на почти всичко“ от Бил Брайсън

Брайсън използва увлекателен стил на писане, за да разкаже всичко от времето, когато не е съществувало нищо, до днес. Интересното е, че авторът не е учен. Той е просто любопитен човек, който решава, че иска да разбере науката – с тази мотивация той прави проучванията си и пише книгата, за да помогне на други като него.

 1. „Елементите на стила“ от Уилям Стрънк младши, Е. Б. Уайт

Класическата граматическа книга на Стрънк и Уайт ще помогне на всеки драстично да промени стила си на писане. Вероятно сте чели подобни книги в училище и ако тогава не сте им обърнали внимание, сега е моментът. Защото граматиката, от пунктуацията до правилното използване на думите, е изключително важна.

 1. „Изкуството на войната“ от Сун-Дзъ

Въпреки че е написана през 5 в. пр. Хр., книгата е актуална и днес. Първоначално създадена от военачалника Сун-Дзъ като ръководство за печелене на битки, днес хората намират в книгата отговори за всекидневните житейски борби, като например „Опознай себе си“ и „Опознай врага си“. Книгата съдържа 13 глави – по една за всеки аспект на воденето на война. Използва се от спортни треньори, юридически кантори и бизнес организации.

 1. „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет“ от Робърт М. Пърсиг

Още една доказала се с времето много добра книга. Романът представя философията по разбираем начин, разказвайки приключенията на баща и неговия син, пътуващи с мотоциклет през Северозападна Америка. Изпълнена е с безценни съвети как да водим по-добър и пълноценен живот.

 1. „Последната лекция“ от Ранди Пауш, Джефри Заслоу

Когато професорът по компютърни науки Пауш разбира, че има рак на панкреаса и му остават между 3 и 6 месеца пълноценен живот, той изнася прочутата си лекция „Последната лекция: Как да реализираме детските си мечти“. След като тя става изключително популярна, Пауш я развива в книга. Получава се хумористично и мъдро четиво, което се занимава с въпроса какво ще оставим в наследство, ако утре просто изчезнем.

 1. „Ромео и Жулиета“ от  Уилям Шекспир

Шедьовърът на Шекспир проследява трагичната история на двама влюбени млади, чиито семейства са в яростна вражда. Това е класическата история на забранената любов.

 1. „Стив Джобс“ от Уолтър Айзъксън

Тази завладяваща биография се базира на дългогодишни задълбочени разговори със Стив Джобс и стотици негови приятели, членове на семейството му и колеги. Книгата, написана от Айзъксън по поръчка на Джобс, обяснява защо основателят на Епъл е толкова харизматичен и как успява да превърне брандовете Епъл и Пиксар в това, което са днес. Книгата ще ви предложи едновременно вътрешен поглед към високотехнологичния свят, вдъхновение за собствения ви живот и интересни факти от живота на интригуващ човек.

 1. „Хакери: Героите на компютърната революция“ от Стивън Леви

Ако искате да разберете как така се прехвърлихме от пощата и библиотеката на имейлите и Уикипедия, прочетете тази книга.

 1. „Ти не си толкова умен“ от Дейвид Макрейни

Заглавието може да звучи обидно, но Макрейни представя теорията, че всяко наше рационално решение е базирано на подсъзнателни влияния. Книгата показва как физиологията ни влияе на всекидневния ни живот, дори и да не го осъзнаваме. И колкото и да се стараете, не можете да промените това.

 1. „Хипербола и половина“ от Али Брош

Али Брош започва да публикува хумористични илюстрации за случващото се в живота й в блог. Той става толкова популярен, че Брош написва книга с 18 истории от нейния живот – от депресетията до кражбата на кекс в детството й. Милиардерът Бил Гейтс я определя като „страшно весела и умна“, а много хора твърдят, че начинът, по който Брош описва депресията, е най-точният, който са срещали.

 1. „Как да печелим приятели и да влияем на другите“ от Дейл Карнеги

Класическата книга на Карнеги дава много уроци, които ще ви помогнат както в личния, така и в професионалния живот. От нея ще научите как да повлияете на хората, да им внушите идеите си и да ги ръководите.

 1. „Пътят към величието“ от Джим Колинс

Тази класическа бизнес книга представя 5-годишно проучване на 28 американски компании и отговаря на въпроса защо някои от тях правят стъпката от добри към страхотни, а други се провалят. Ако искате да разберете как да повлияете на развитието на фирмата си, тока е четивото за вас.

 1. „Съседката милионерка“ от Томас Станли, Уилям Данко

Книгата представя проучване какъв е успешният път към постигане на финансова сигурност и натрупване на 1 до 10 млн. долара. „Съседката милионерка“ разглежда общите черти и обстоятелства в живота на богатите хора – от спестовността им до липсата на подкрепа от родителите в началото на самостоятелния им живот. Ако разгледате убежденията и начина им на живот, това може да помогне на собствените ви финанси.

 1. „Интелигентният инвеститор“ от Бенджамин Греъм

Инвестиционният милионер Бил Акман не е единственият успешен представител на Уолстрийт, който определя книгата като задължително четиво за всеки инвеститор, независимо от нивото му. През 1949 г. тя е публикувана като наръчник за инвеститори аматьори. Философията на Греъм е насочена към сигурни инвестиции с дългосрочна възвръщаемост.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

242077_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (13 ноември – 19 ноември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Рана от Захари Карабашлиев 2. Иван Ланджев за неизбежната случайност. Есета, истории, фрагменти …