Начало / България / “Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата“ – на книга и на кино у нас

“Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата“ – на книга и на кино у нас

Възможност за тройно удоволствие за феновете на книгите, киното хубавата храна ще предостави 14 април. Тогава почитателите на гурме литературата ще могат да се докоснат до първото издание у нас на книгата „Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата“ от баронеса Карен фон Бликсен-Финеке.

От 18:30 в кино „Одеон“ в София пък е премиерата на филма „Угощението на Бабет“, с талантливата Стефан Одран в главната роля. Кинотворбата, създадена от датския режисьор Габриел Аксел през 1987, е отличена с „Оскар“ за чуждестранен филм през 1988 и заема челно място в повечето класации на най-хубавите филми в историята на киното, посветени на храната и готварското изкуство. Самата авторка на разказа, Карен Бликсен, винаги е била превъзходна готвачка и храната е другата й обсесия освен книгите и любовните страсти. Тя е прочута датска писателка от аристократичен произход, известна и под псевдонима Исак Динесен. Освен с „Извън Африка“ – нейната равносметка за живота й в Кения, чиято екранизация има цели седем награди „Оскар“, Карен Бликсен е много известна и с разказа „Угощението на Бабет“.

В разказите от тази книга авторката смесва свръхестествени елементи, религиозен аскетизъм, еротични нюанси и култ към изкуството с една аристократична представа за живота. Бликсен винаги е подчертавала, че е разказвачка на истории в най-традиционния смисъл. Вдъхновение черпи от Библията, 1001 нощи, творбите на Омир, исландските саги, Бокачо и приказките на знаменития й сънародник Андерсен.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …