Начало / Критика / И в книгите също има Е-та: това са книгЕтата

И в книгите също има Е-та: това са книгЕтата

Красимир ПРОДАНОВ, радио „Хеликон“

Литературата – и тя е част от пазара, също като лютеницата или хляба. Едното е физическата ни храна, другото – духовна. Насищат ни по различен начин, но и за двете важи правилото, че сме в епохата на джънк фууда. С други думи, на боклучавата храна.
И все пак, в супермаркета е малко по-лесно. Има цяла Агенция за безопасността на храните, която се грижи да няма скрито-покрито по етикетите на различните продукти. А в съдържанието на книгите трудно ще откриеш Е-та. Но ги има! Един истински книжен плъх сега ще ви помогне и вие да ги съзирате… За да можете следващия път да си тръгнете от книжарницата само с най-доброто… Само с това, което истински ще ви нахрани!

1. Едно от най-опасните Е-та в книгите – това са гръмките обещания по корицата. Обикновено са придружени от всякакви сравнения. Общо взето неизвестни или пък напълно прохождащи автори според кориците на изданията са „новият Стивън Кинг”, „убиецът на Дан Браун” или пък „Буковски, Ангел Каралийчев и Луиз Хей, взети заедно”. Да си знаете обаче едно – колкото повече сравнения има по гръбчето на една книга, толкова повече четивото на нищо не прилича. Най-малко пък на себе си…

2. Пазете се от залежали книгЕта! Нали знаете, че в големите магазини има щанд за стоки с изтичащ срок на употреба… Книгите обаче са вечни, затова в хубавите и реномирани книжарници се разделят по жанрове, по националност… И да има намаление, то е само за определен период и то в рамките на разумното. Но ако отнякъде започне да ви се набива на очи, че предлаганите намаления са все по-начесто и все по-големи, явно нещата са различни… Това са книгите, чийто срок на годност изтича… Хубавите, качествените са безсрочни. Но днес се издава какво ли не. Решавайки да спестите, може да се окажете собственици на изветряла литература, която ще ви развали апетита. Както негодната храна разбърква стомаха.

3. И книгЕтата със субсидия понякога са с вредни оцветители. Обикновено се предлагат в по-специална, арт опаковка, т.е. корица. Често около тях много се шуми, обаче после се разочароваме… Причината е една. Различни държави и фондове разпределят дотации с една-единствена цел – да се популяризира дадена литературна традиция. Обикновено охотно се раздават помощи за отличени заглавия. Затова и едно от хобитата на нашите издатели е да взимат правата именно за такива, отличени заглавия. Отличията обаче се дават не винаги на най-доброто, това е азбучна истина. Така пак се оказва, че книгата е с Е-та, сиреч некачествена. Проблемът обаче идва от факта, че все повече издания на пазара са субсидирани. Може да попаднете на нещо прекрасно, но може и да се разочаровате. Имайте едно на ум!

4. Подобрителите при книгите са няколко вида. И при храните задачата им е същата – да докарат нещата дотам, че в крайна сметка да си ги купите. Първо е корицата, после идва ред на оформлението… Най-добре е да развиете собствен нюх към книгите – по подобие на усета, който имате към храната! Една от препоръките за съзнателно пазаруване например е да влизате в магазина за точно определени неща. Важи за супермаркетите, но за книжарниците е още по-вярно. Ако на витрината има залепен плакат „2 лв. за килограм, зареждане всяка сряда”, едва ли ще намерим търсеното от нас. Изградете си канали за информация в интернет и социалните мрежи. Ходете на местата за качествена духовна храна. Така ще избегнете неквалитетните стоки с подобрители. А душата ни го заслужава, нали храним точно нея.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …