Начало / България / Нови книги / „За Мачу Пикчу завий надясно“ от Марк Адамс

„За Мачу Пикчу завий надясно“ от Марк Адамс

На 31 март със знака на Издателска къща Хермес излиза книгата „За Мачу Пикчу завий надясно“ – едно незабравимо пътуване до сърцето на империята на инките.

Преди малко повече от сто години младият преподавател от Йейлския университет Хирам Бингам III изкачва Перуанските Анди и се натъква на древен град сред облаците. Мачу Пикчу е последното убежище на инките, което нито археолозите, нито многобройните търсачи на съкровища успяват да открият. Докато един ден Бингам, ученият авантюрист, прототип на Индиана Джоунс, не навлиза смело в гъстата джунгла, за да разкрие за света легендарния град на инките.
Несъмнено Мачу Пикчу е забележително постижение на градоустройството, строителството и архитектурата.

Днес, един век по-късно, образът му вече не е толкова героичен. Перуанското правителство предявява иск за многобройните артефакти, изнесени тайно от Бингам за САЩ. Какъв е той тогава: велик откривател или самозванец и крадец?
Това се опитва да разбере Марк Адамс, когато решава да тръгне по стъпките на Бингам. Самият той е книжен плъх, който работи в списание за приключенски туризъм и редактира смразяващите кръвта разкази на известни пътешественици. Сега обаче е готов за собствено приключение. Придружен от опитен водач и местни индианци, Адамс повежда читателите към някои от най-красивите райони на Перу: от древната столица на инките Куско до загадъчните руини на Виткос и Вилкабамба. За да потърси отговор на въпроса, който занимава учените още от времето на Бингам: Какво точно представлява Мачу Пикчу?

В книгата има три сюжетни линии. Първата е свързана с  историята на завладяване на империята на инките от конкистадорите и съдбата на последните им владетели. Втората проследява съдбата на Хирам Бингам III и откриването на Мачу Пикчу. Третата разказва от първо лице за преживяванията на автора по време на собствената му експедиция в Перу. Журналистическият опит на Марк Адамс му помага да структурира текста особено умело и така да вплете трите сюжетни линии, че минало и настояще да се слеят.
В „За Мачу Пикчу завий надясно“ има множество любопитни факти, пикантни истории и комични ситуации, които поддържат интереса на читателя от началото до самия край. Освен това историята е поднесена с щипка истински хумор и известна доза самоирония, което придава на книгата особено очарование. Авторът ни пренася в една отдалечена и малко позната част от света, дава любопитна и полезна информация за историята, местоположението, атмосферата на една от най-големите археологически загадки – Мачу Пикчу.

Марк Адамс е автор на биографията „Господин Америка“, която „Вашингтон Поуст“ обявява за най-добрата книга за 2009 г. Той пише за много национални списания, в това число „Джи Кю“, „Аутсайд“ и „Нешънъл Джиографик Адвенчър“. Живее в покрайнините на Ню Йорк със съпругата и децата си.

„За Мачу Пикчу завий надясно“ тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …