Начало / Свят / Френските писатели – с висок социален статус, но без пари

Френските писатели – с висок социален статус, но без пари

Френските писатели мизерстват, обяви английският вестник „Гардиън“, цитирайки местно изследване. Авторите на книги във Франция никога не са били по-зле платени, като повече от половината издавани писатели получават по-малко от минималната заплата в страната. Анкетата обхваща над 100 000 писатели, като половината от тях обмислят да се откажат от заниманието си.

„Писателите имат много висок социален статус, но почти празни банкови сметки“, коментира Мари Селие, президент на един от петте синдиката на писатели във Франция. Кризата в приходите е започнала през – години, като е засегнала едновременно авторите на книги в САЩ и Великобритания. Повече от една трета от най-високо платените писатели във Франция работят и нещо друго, като повечето са учители.

Средният приход от писане на книги е около 17 600 евро годишно, което е по-малко от три четвърти от средния годишен доход в страната. Статистиката показва, че 6 от всеки публикуван писател получава пък едва 1500 евро доход от книгите си на година. Всичко това е в ситуацията на ръст в книгоиздаването.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …