Начало / Читатели / Всичко се решава преди детската градина

Всичко се решава преди детската градина

Любина ЙОРДАНОВА, Хеликон Русе

Масару Ибука (1908-1987) е японски инжeнер и бизнесмен, основател на компанията „Сони” и новатор в образованието на деца. Неговата книга „Всичко се решава преди детската градина“ (ИК „Колибри“, превод: Валентина Бояджиева) излиза на български език едва сега – почти 40 години след първото ѝ издание през 1977 г.
Тя е полезен практически наръчник за всички родители, които всъщност  са първите учители на децата си.
Основната идея тук е, че базисното образование започва още с раждането им. Ибука смята, че особено до тригодишна възраст децата трябва да се поощряват във всичко, което им е интересно. Да се стимулира въображението им. Как? Чрез слушане на класическа музика, спортуване, четене, рисуване, свирене на музикален инструмент. И всичко да се случва като игра.
До тригодишна възраст детето не познава мисленето. Затова е подходящ момент да се насърчава развитието на интуицията, креативността, правилните хранителни навици. То има пропусклив ум, без задръжки и предразсъдъци – идеален момент да бъде научено на стойностни неща, които да изградят в него естетически вкус. Наред с всичко това е хубаво на детето да се вдъхва чувство на увереност и сигурност. И най-вече да се обича.
Така то израства чувствително и интелигентно и има по-голям шанс да развие максимално своите заложби, да бъде смело и честно.
Защото, както казва авторът, не е важно само да трупаш знания, а и самият ти да си откривател и създател.
Остарелите методи на обучение водят до липса на вдъхновение, а оттам и до чувство на отегчение в децата. Те само натрупват знания. Затова все повече набират популярност нетрадиционните подходи като тези на г-н Ибука и на Мария Монтесори.
Правилното образование и ранното развитие са отговорите на проблемите, пред които е изправено човечеството днес.
А „Всичко се решава преди детската градина“ е едно добро начало за това. Според Глен Домън, Директор на Института за развитие на човешкия потенциал във Филаделфия, САЩ, „настоящата книга е един от най-значимите трудове и всички родители, достойни да се наричат такива, трябва да я прочетат“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

marquez-gabriel-adv-obit-slide-lp84-superjumbo

Нова книга на Маркес излиза десетилетие след смъртта му

Скоро у нас ще се появи отново и „Сто години самота“ En agosto nos vemos, …