Начало / Читатели / Всичко се решава преди детската градина

Всичко се решава преди детската градина

Любина ЙОРДАНОВА, Хеликон Русе

Масару Ибука (1908-1987) е японски инжeнер и бизнесмен, основател на компанията „Сони” и новатор в образованието на деца. Неговата книга „Всичко се решава преди детската градина“ (ИК „Колибри“, превод: Валентина Бояджиева) излиза на български език едва сега – почти 40 години след първото ѝ издание през 1977 г.
Тя е полезен практически наръчник за всички родители, които всъщност  са първите учители на децата си.
Основната идея тук е, че базисното образование започва още с раждането им. Ибука смята, че особено до тригодишна възраст децата трябва да се поощряват във всичко, което им е интересно. Да се стимулира въображението им. Как? Чрез слушане на класическа музика, спортуване, четене, рисуване, свирене на музикален инструмент. И всичко да се случва като игра.
До тригодишна възраст детето не познава мисленето. Затова е подходящ момент да се насърчава развитието на интуицията, креативността, правилните хранителни навици. То има пропусклив ум, без задръжки и предразсъдъци – идеален момент да бъде научено на стойностни неща, които да изградят в него естетически вкус. Наред с всичко това е хубаво на детето да се вдъхва чувство на увереност и сигурност. И най-вече да се обича.
Така то израства чувствително и интелигентно и има по-голям шанс да развие максимално своите заложби, да бъде смело и честно.
Защото, както казва авторът, не е важно само да трупаш знания, а и самият ти да си откривател и създател.
Остарелите методи на обучение водят до липса на вдъхновение, а оттам и до чувство на отегчение в децата. Те само натрупват знания. Затова все повече набират популярност нетрадиционните подходи като тези на г-н Ибука и на Мария Монтесори.
Правилното образование и ранното развитие са отговорите на проблемите, пред които е изправено човечеството днес.
А „Всичко се решава преди детската градина“ е едно добро начало за това. Според Глен Домън, Директор на Института за развитие на човешкия потенциал във Филаделфия, САЩ, „настоящата книга е един от най-значимите трудове и всички родители, достойни да се наричат такива, трябва да я прочетат“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …