Начало / Интервюта / Джон Гордън: Щастието неминуемо ще ви споходи

Джон Гордън: Щастието неминуемо ще ви споходи

След „Проницателят” и „Съкровищата” на Анди Андрюс  издателство „Скайпринт” е подготвил нова изненада за българските читатели. Това е „Семенцето”, бестселър от Джон Гордън. Авторът ни задава онези въпроси, които насаме най-често си ги задаваме: Защо нямам мотивация? Накъде отива животът ми? Какво трябва да се промени? Предлагаме ви разговор  на Дан Шоубел с Гордън,  публикуван във forbes.com

–    Запознах се с Джон Гордън по време на представянето на новата му книга – “Семенцето”. Джон вече е написал няколко бестселъра – „Автобус, пълен с енергия”, „Тренировъчен лагер” и „Супа ООД”. Принципите му са изпитани от различни ръководители – от спортни треньори и шефове на компании от върховете на класацията Fortune 500 до преподаватели и управители на болници. Може да намерите повече информация за него на интернет страницата му www.jongordon.com.

Възможно ли е да успеем в работата си, ако не сме отдадени изцяло?
–    Зависи от вашето определение за успех. Ако работите на поточна линия успехът ви се състои в това да изпълнявате задачите си ден след ден, без да е необходимо да влагате страст, за го постигнете. Но ако работата ви е да ръководите хора или да продадете продукт или услуга, или разбирането ви за успех е да развиете както себе си, така и другите около вас, да бъдете различни или просто да подобрите резултатите си, не мисля, че може да успеете без страст. Страстта е това, което ви вдъхновява да работите по-добре, да ръководите по-добре, да се грижите повече за работата си за да преодолявате трудностите по пътя към успеха.

Как да балансираме „това, което сме” с „това, което правим”?
–    Всичко започва с това да вложим, „което сме”, в „каквото правим”. Това означава да вложим най-доброто от себе си в работата си, каквато и да е тя. Така ще оставите следа. Така ще покажете силата, страстта и таланта си, както и начинът да ги споделите с колегите. По този начин ще стимулирате и себе си, и другите. Това, което работите в момента, може и да не е върхът, към който се стремите… Нека ви дам примери. Запознах се с шофьор на автобус, чиято цел беше да помага на деца, зависими от наркотици. Да, той кара всеки ден своя автобус, но това е само временно стъпало към по-голямата цел. Срещнах ипотечен банкер, който иска да помогне на хора да запазят брака си като им помогне да запазят дома си. Той вярва, че ако запази дома си, семейството ще остане непокътнато.
►Защо решихте да напишете „бизнес притча”, за да внушите убежденията си?
–    Обичам да пиша приказки, които вдъхновяват хората и им въздействат. След като написах „Автобус, пълен с енергия” имах доста срещи с ръководители от най-различни области, които бяха прочели книгата и заявиха, че са подобрили начина си на работа, вдъхновени от нея. Разбрах, че приказката е прост, но мощен начин да споделиш идеи и да увлечеш хора. Получавам много имейли от хора, които оприличават себе си с герои от книгите ми и твърдят, че са успели да постигнат положителни промени в живота си след като са ги прочели.

Можете ли да опишете „семенцето” в книгата си и защо мислите, че то е важно?
–    Семенцето се „предава” на земята, за да се прероди в нещо по-голямо. Вярвам, че ключът към щастието и успеха в живота е „семенцето”. Да посееш себе си там, където ще жадуваш да бъдеш полезен и различен. Ако успееш да направиш това, ще бъдеш такъв, какъвто си роден да бъдеш. Твърде много хора се фокусират върху крайния резултат вместо върху процеса. Те са убедени, че ще са по-щастливи в следващия си брак или в следващата си работа или в каквото и да е, само да е „следващо”. Но все пак ключът към щастието в работата и в живота не е непременно да търсите това щастие. Вместо това бъдете „семенце” и сами решете как да живеете със страст и цел. Ако направите това, щастието неминуемо ще ви споходи

Книгата „Семенцето“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

booktrib_GamblingMan-scaled

Дейвид Балдачи зарадва феновете си с нов трилър

Новата му серия бързо се сдобива с популярност Алойшъс Арчър, както се казва главният ѝ …