Начало / Интервюта / Ирационалното в нас дири „Моята най-любима книга“

Ирационалното в нас дири „Моята най-любима книга“

Людмила ЕЛЕНКОВА, радио „Хеликон“

Маркета Пилатова (р.1973) e от поколението съвременни чешки писатели, които макар и далеч от родината, не губят връзката си с нея. Тя е била асистент в катедрата по романистика и история на Оломоуцкия университет „Фр. Палацки“ и продължава да е публицист, поет и човек със силна гражданска позиция.
Автор е на романите „Жълтите очи водят към дома“ (2007) и „Моята най-любима книга“ (2009), номинирани за престижните литературни награди в Чехия – „Йозеф Шкворецки“ и „Магнезия Литера“. В момента живее и преподава в Бразилия, откъдето даде специално интервю за читателите на Лира.бг. Поводът е излизането на „Моята най-любима книга“ на български.  

Госпожо Пилатова, романът ви е своеобразен мост между Източна Европа и Латинска Америка. Получихте ли културен шок, когато за пръв път стъпихте там?
– Често изживявам културен шок, въпреки че редувам Чехия с Латинска Америка повече от десет години. Изживявам го всеки път, когато се върна у дома във Велке Лосини и в Прага, а после отново, щом кацна в Латинска Америка.

Свикнали сме писателите-емигранти да поставят себе си в центъра на книгите, които създават в други страни. „Моята най-любима книга“ е различна от този стереотип. Тя е литература в духа на магическия реализъм. Как ви хрумна идеята, да не би да ви ухапа змия?
– Змия не ме е ухапала, но в Сао Паоло наистина съществува змийски институт, казва се Instituto Butantan и там изследват змийската отрова, като от нея изработват серуми и противосеруми срещу ухапвания от змия. Мястото е с много впечатляваща атмосфера и точно там започна да ми хрумва историята от „Моята най-любима книга”.

Змийски институт в сърцето на джунглата алегория на вашия опит като преподавател ли е? Сякаш осмивате науката и нейната откъснатост от живота.
– В никакъв случай не се присмивам на науката, а ако го правя, то е на егоистичните индивиди. Напротив, уважавам много науката, например модерната медицина. Но в книгата се занимавам с етическия проблем за опитите върху животните. В съвремието ни всъщност те са някакви нововремски Иисусовци, даряват живота си за нас при опитите, за да може науката да напредва, та да живеем по-дълго. И за това е „Моята най-любима книга”.

Дали, въпреки напредъка на технологиите, хората не се осланят повече на сънища, притчи и древни лечителски практики?
– Хората обичат тайнствеността. А лечителството, митовете и легендите са изпълнени с тайнства. Човек сам е смесица от рационално и ирационално, кодирани в подсъзнанието ни. Мисля, че книгата ми е за диренето на равновесието между тези две сфери на човешката същност.

Майстор на татуировки е централен образ в романа, но се изплъзва повече и от змиите. Любопитството към него води читателя до края. Защо, за разлика от останалите герои, че даже и от змията Харе, не му дадохте име?
– Защото е човек-сянка, не е способен да разбере живота след преживения ужас в затвора по време на военната диктатура, затова няма дори име. В книгата ми изпълнява функцията на т. нар. „ненадежден разказвач” – разказва историята, но ние не знаем, дали му се е случила на него, или на някого другиго, който нарича себе си Този, който няма име.

„Моята най-любима книга“ включва и митични, и модерни персонажи, свързани с  една нишка – любовта. Вие смятате ли, че нейната сила може да донесе разруха и смърт, освен красота и опиянение?
– Всички книги, по своя си начин, са за любовта, живота и смъртта. Тези три константи интерпретират писатели и разказвачи по целия свят. Понякога любовта води към живота, друг път – към смъртта.

Кого последно попитахте: „Ти защо си в съня ми?“
– Вчера зададох точно този въпрос. Сънувах първия си приятел. Не го бях виждала повече от двайсет години, почти никога не се сещам за него. През цялото време се питах: „Защо си в съня ми?”

Превод от чешки Красимир Проданов, радио „Хеликон“

Прочетете още

larger

Продадоха любовно писмо от Екзюпери на търг за четвърт милион евро

Илюстрация на Антоан дьо Сент Екзюпери, представяща неговия най-известен персонаж върху малката му планета и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *