Начало / Читатели / „Амазонката на Варое” от Боян Биолчев (ревю)

„Амазонката на Варое” от Боян Биолчев (ревю)

Любина ЙОРДАНОВА, Хеликон Русе

„Амазонката на Варое” търкаля, отупва, омесва и осмива по невероятен начин траки, славяни, българи и ромеи. Действието се развива някъде към VIII век след Христа, ама разлика между човешката глупост и суетност тогава и сега няма. Дори и псувните са същите.

Имайте предвид, че това не е учебник по история, но е по-полезен от него, защото ще ви светне за някои племенни особености преди векове, които могат да обяснят съвсем научно някои днешни, не особено приятни, но повсеместно разпространени български черти на характера и простота на мисълта.

Общо взето героите са куп идиоти, една неземна красавица на име Кера от племето на траките, дъщеря на местния старейшина Севт; един храбър български боил (плейбой) на име Асен; една хиена, приела образ на жена, мнима квесторка на име Мария; един хилядник на име Ираклий, чиято жажда за власт и слава е обратнопропорционална на скърцащата му мозъчна дейност…

Най-забавното и изненадващо в случая е всяко ново запознанство с поредния идиот, като си мислиш, че едва ли може да има по-глупав герой от него и хоп – изскача следващ още по-тъп от предишния. И си казваш: „Този писател е гениален!”

Надежда все пак има – за влюбените и за творците.

Любовта между Кера и Асен започва кошмарно, но завършва сполучливо-любовно, и то благодарение на боговете, които този път стрелят точно в целта – две човешки сърца.

Иконописецът Теофан не разбива с осакатената си икона празната глава на Ираклий, но за сметка на това успява да нарисува възвишен образ на амазонката Кера, която олицетворява Света Богородица преди да роди. Намерена след векове, картината вдъхновява Боян Биолчев да напише тази великолепна книга.

Прочетете я!

Надежда има и за четящите…

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …