Начало / Автори / 9 любопитни факта за Джон Льо Каре

9 любопитни факта за Джон Льо Каре

Когато става дума за шпионски романи, името, което неизменно изплува е едно – Джон Льо Каре. Това всъщност е псевдонимът, с който Дейвид Корнуел подписва своите поразителни трилъри, защото е забранено на тайните агенти да публикуват с истинските си имена.

Джон Льо Каре е роден през 1931 г.и в момента живее в Сейнт Бърян в Корнуел. Той е един от най-авторитетните автори на шпионски трилъри, от които преведени на български са „Дама, поп, асо, шпионин”, „Най-търсеният човек”, „Абсолютни приятели”, „Достопочтеният ученик“ и др.

Ето и няколко факта за него, събрани от www.tatler.com:

  • Започва рбота в MI5, когато е студент в Оксфорд, „защото едно от нещата, които най-много умеел, било да пази тайна“. След това се мести в MI6.
  • Пише всичките си книги на ръка, а съпругата му ги набира на компютър. Всъщност в романите си той не разкрива никакви тайни на британския шпионаж.
  • Полудява, когато чува такива коментари. Всичко в романите му е измислено.
  • Освен с писане, се е занимавал с куп други достойни дейности – продавана на хавлии за баня, миене на слонове, бягане от училище. Дори веднъж убива една уелска овца с далекобойна пушка, „тъй като бях твърде глупав, за да схвана инструкциите на офицера си“.
  • Той измисля термина „меден капан“ и внедрява в ежедневния английски език руския КГБ-термин „къртица“. „Къртицата“ е двоен агент на служба на чужда организация, а не косматото зверче, което ви прави поразии на поляната.
  • Пише една от най-известните си книги „Шпионинът, който дойде от студа“ за…ПЕТ СЕДМИЦИ. Тогава е на 30-годишна възраст. Романът по-късно е описван от Греъм Грийн като „най-добрата шпионска история, която съм чел“ Продадена е в милиони копия.
  • Обича да участва във филмовите адаптации на романите си. Играе в „Дама, поп, асо, шпионин“ и „The Little Drummer Girl“. Той е и гостът, който хвърля цял омар по Том Холандер, за да може Том Хъдълстоун да блесне в „The Night Manager“.
  • На партито за 70-ия му рожден ден Хю Лори се появява като приятел на Стивън Фрей в ресторанта за купона в Хемпстед. Той останал впечатлен от оръжията на височайшите гости, сред които шефове на ЦРУ и КГБ и куп бодигарди. Той искал да изсвири на рояла „Честит рожден ден“, когато лампите изгаснали, за да внесат тортата. Тогава настанал ад…паникьосаната охрана започнала да снове навсякъде и Лори се озовал с пистолет насочен към главата му. „Аз съм пианистът, наистина“, протестирал той. Да, шпионите се изнервят в тъмното…
  •  Сър Алек Гинес веднъж пренощувал при него, но бързо избягал, защото мислел, че в къщата има буболечки. А може би наистина е имало…буболечки за подслушване…

Свързани заглавия

Шпионски игри за отличници (Книги и филми с марката „Льо Каре”)
Внучката на Джон Льо Каре прописа трилъри
Джон Льо Каре: Светът дойде в повече на Филип Сиймур Хофман
Снима се филм по романа „Изменник по вкуса ни“ от Джон Льо Каре

Книги от Джон Льо Каре тук

Прочетете още

bfe9a55f03f247b7352226761442c838

Нови рицари на книгата ще имаме през април

Номинациите още текат Наградата е сред най-романтичните и най-симпатичните в българския литературен живот изобщо – …