Начало / България / Основателят на Slow Food Карло Петрини представи книгата си в България

Основателят на Slow Food Карло Петрини представи книгата си в България

Основателят на философията „Slow Food“ Карло Петрини представи книгата си „Хубаво, чисто, справедливо. Основи на философията Slow Food“ у нас. Той участва в няколко срещи в София за популяризирането на движението, а днес от 17:30 часа ще е в Студио 1 на Радио Пловдив.

Карло Петрини е роден на 22.06.1949 г. в малкото градче Бра, в Северен Пиемонт, Италия. Той е журналист, писател и радетел за устойчива хранителна система. През 1986 г. той и няколко негови приятели приготвят заедно спагети и ги раздават на минувачите на Piazza di Spagna в Рим. Събитието е протест срещу отварянето на първият МакДоналдс в Италия. Така се заражда движението Slow Food, организация, която днес обединява над 100 000 членове от повече от 150 държави, посветени на местната храна и свързаните с нея традиции.

Благодарение на неговата визия и воля, днес Slow Food може да се похвали с редица постижения, сред които са Университетът по гастрономични науки в Поленцо, Италия, световният форум Terra Madre, който стартира през 2004 г. и оттогава на всеки две години събира в Торино над 2000 хранителни общности от цял свят – дребни фермери, рибари, занаятчии, готвачи, млади хора, учени, и експерти от над 150 страни. „Да обичаш земята означава да обичаш живота и тези, които живеят. Така даваш знак на универсалното и правят земята ни гостоприемна. Да избягаш от града е нещо дръзко. В нашето градско общество доминира конкуренцията и състезанието. Това но окуражи. Движението ни вече включва хранителни общества в над 17- страни“, казва Петрини.

Заради изключителния му принос по отношение на опазването на околната среда и устойчивото развитие Петрини е един от носителите на награда Champion of the Earth Award („Шампион на Земята“) през 2013 г. Неговите ораторски умения и важността на мисията на Slow Food по света привличат вниманието на международната общественост и медии и през 2004 е обявен от сп. Time за Герой на Европа (European Hero), а през януари 2008 е избран за единствения италианец, който е включен в списъка на Петдесетте души, които биха могли да спасят света, представен от престижния вестник „The Guardian“.

„Ръчното приготвяне на храна е сходно в целия свят. Трябва да сме близо до природата. В България видях невероятни продукти, но понякога дори и местните хора не знаят за нея. Последователите на Slow Food търсят и искат местната храна, те защитават традициите си“, каза пред БНТ италианецът.

Една от основните идеи на Slow Food е, че всеки на тази земя трябва да има право и достъп до хубава, чиста и справедливо произведена храна. „Хубава, защото е здравословна и вкусна. Чиста, защото се произвежда без да оказва силно негативно влияние върху околната среда и се полагат грижи за животните. И справедлива, защото се уважава трудът на хората, които произвеждат, преработват и разпространяват храната. Ако се отнасяме към природата и към земеделските производители с уважение, ако оценяваме потенциала на нашата земя, можем да живеем в хармония с природата и да намалим броя на гладуващите по света“, разсъждава авторът на „Хубаво, чисто, справедливо. Основи на философията Slow Food“. „И до днес мнозина мислят, че сме утописти. Мислят, че нашата битка е безсмислена. Няма съмнение, че нашата дейност е една съвременна нежна революция – вкусна революция, но е революция. Защото революцията означава дълбока промяна на идеите. Консумеризмът, печалбата на всяка цена преди и над всичко, убеждението, че ни е позволено да извършваме каквото си искаме срещу природата… Това са идеи, срещу които трябва да се борим по революционен начин. Това е нежна революция, да, но е революция“, допълва той.

Книгата “Хубаво, чисто, справедливо” е публикувана за първи път през 2005, когато движението Slow Food стартира своя най-амбициозен проект, Terra Madre (Майка Земя) – среща на хранителни общности от цял свят, борещи се за защита на земеделието, риболова и животновъдството от устойчив тип, за опазване на вкуса и хранителното биоразнообразие. Тази първа среща събира на едно място хиляди селяни и дребни производители, нуждаещи се от свой глас в света в защита на своето достойнство. Сред тях бе и делегация от България. Подир срещата, движението Slow Food покълна и на българска земя.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …