Начало / Критика / „Завръщането“: Защо не сте чували за автора на тази книга?

„Завръщането“: Защо не сте чували за автора на тази книга?

Майкъл Пунке беше изстрелян в списъка на бестселърите с успеха на едноименния филм по романа му „Завръщането“ с Леонардо ди Каприо, но не му е позволено да говори за това.  Причината? 51-годишният Пунке е посланикът на САЩ в Световната търговска организация (СТО) и според американските етични разпоредби му е забранена всякаква дейност, която може да се тълкува като лично обогатяване.

Двойственият му живот обърква издателите и привлича колегите му от Женева. Говорителят на СТО Кейт Рокуел обяснява, че посланикът понякога е питан как я кара приятелят му Лео, явно имайки предвид Леонардо ди Каприо. „СТО е доста далече от Холивуд, а Майкъл е много приятен човек, така че всички се чувстваме доста заинтригувани“, споделя Рокуел.

Майкъл Пунке работи в Белия дом по времето на мандата на Бил Клинтън като директор „Международни икономически дейности“, преди да се премести в юридическа фирма във Вашингтон. Той става в 4:30 сутрин, за да пише, преди да отиде на работа.

Книгата е продукт на голямото му увлечение по Американския Запад и е вдъхновена от няколко кратки абзаца за срещата на Глас с гризли през 1823 г., включени в история на ловците на кожи. Романът е публикуван през 2002 г. и е продаден в 15 000 копия, което е доста добър резултат. Правата за филмиране са откупени от Уорнър за проект, който така и не се реализира. И това е можело да бъде краят на литературната кариера за Пунке, ако не се появява режисьорът Алехандро Иняриту. Заради филма, книгата е преиздадена през 2015 г. и този път продадените копия са половин милион.

Междувременно авторът опитва от писателския живот, преподавайки в Университета на Монтана, преди да бъде отново призован на обществена длъжност като зам.-търговски представител на САЩ и посланик в СТО. Той участва в Брюксел в преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции. Условията на неговата държавна длъжност му забраняват да се занимава с каквото и да било, което може да доведе до лични облаги.

Издателят от „Picador“ Стивън Морисън споделя пред Ню Йорк Таймс: „Всеки друг автор щеше да е по всички страници на вестниците, но Пунке няма възможност да направи никаква промоция на книгата си“. Той дори пропусна филмовата премиера на „Завръщането“ през 2015 г. заради приключването на търговски преговори в Найроби, касаещи споразумение за производство на GPS устройства, видео игри и конзоли и полупроводници на стойност 1.3 милиарда долара.