Начало / Свят / Служене и страст. Тайната на успешните хора от книгата „Голямата осморка”

Служене и страст. Тайната на успешните хора от книгата „Голямата осморка”

Бизнесменът и автор на популярни лекции Ричард Сейнт-Джон повече от десет години се среща с различни световноизвестни личности и взема интервюта от тях. По неговите думи, той е събрал съветите на „петстотин най-успели хора”, в това число Бил Гейтс, Ричард Брансън, Джоан Роулинг и Опра Уинфри, а също и на известни физици, химици, математици, глави на международни компании. Получените в тези интервюта съвети той събира в книгата си „Голямата осморка”, която смята за своеобразна „формула на успеха”. АиФ.ru публикува тези съвети.

Да следваш страстта си
Първият и най-важен закон за успеха се състои в това да следваш своята страст. Всички успели хора, които са станали освен това и богати, са вършили това, което най-много са обичали. Например, „майката” на Хари Потър Джоан Роулинг казва: „Аз просто обожавам да пиша книги. Не мисля, че някой изпитва такава наслада, когато ги чете, както аз, когато ги пиша.” Бил Гейтс твърди, че започнал да се занимава с програмно обезпечаване, защото е обичал да го прави: „Никога не съм очаквал, че това ще ми донесе толкова много пари. Просто ми харесваше да изучавам програмното обезпечаване и бях готов да се занимавам с него дълги часове.” Баскетболната суперзвезда Майкъл Джордан също казва, че просто обичал да играе баскетбол и било щастлива случайност, че за това му и плащали.

Да преодоляваш съмненията си
Няма човек на света, започнал да прави нещо, когото периодично да не го обземат съмнения. Само че съмненията биват различни. Те карат едни хора да изоставят това, с което са се захванали, докато за други не са пречка. Никол Кидман, например, разказва, че съмненията я мъчат постоянно: „На снимачната площадка понякога ме обзема такава несигурност, че правя списък на актрисите, които биха се справили по-добре с ролята ми и започвам да преследвам с него режисьора. След това обаче се вземам в ръце, успокоявам се и продължавам да играя.” Голф звездата Тайгър Уудс също казва: „Вълнувам се преди всяко едно състезание. Но всеки път се овладявам и си казвам: Правил съм го поне хиляда пъти. Ще стане и сега.”

Да се съсредоточиш върху силните си страни
Успелите хора не се мъчат да правят онова, което не могат. Те избират най-силната си страна и се концентрират върху нея, а не върху слабостите си. Жан Монти, президент на компанията ВСЕ (Bell Canada Enterprises) споделя: „Съсредоточавайте се върху това, в което сте добри. Ако сте добър компютърен специалист, но не и футболист, не се опитвайте да играете футбол. И не се срамувайте да си признаете нещата, които не умеете да вършите. Опитвате ли се да правите неща, които не ви се удават, ще попаднете в задънена улица.”

Да служиш на хората
Една от най-важните черти, която помага на хората да успяват, е умението да служат на другите. Да служиш, означава да се грижиш за хората и за това твоят продукт или услуга да им доставят радост, да подобряват живота им. Например дизайнерът Александър Маккуин казва: „Аз служа на хората като правя за тях отлични дрехи”. А Линдзи Шарп, директор на четири лондонски музея, ми каза: „Най-щастливи са тези хора, които правят нещо за другите. Това им помага да живеят.”

Да се поставяш на мястото на другите
Когато Ричард вземал интервю от съоснователя на компанията за сладолед Ben and Jerry’s Ice Cream Бен Коен и му задал въпроса кое го е довело до успеха, Бен отговорил: „Аз притежавам една добра способност – винаги се старая да се поставям на мястото на нашите клиенти и да си изясня как се чувстват те.”
Умението да се поставяш на мястото на клиентите си е още една от най-важните черти на успелите хора. Същата мисъл споделял и Хенри Форд, който казвал: „Ако в бизнеса има някаква тайна, то тя е да се вслушваш в мнението на другите и да гледаш на света през техните очи като през свои.”

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …