Начало / Свят / Архивите от Първата световна война ще бъдат качени в интернет

Архивите от Първата световна война ще бъдат качени в интернет

12 национални библиотеки в Европа се включват в грандиозен проект, чиято цел е да направят широко  обществено достояние архивите от Първата световна война, съобщи “Гардиън”.

Институциите в Лондон, Рим, Берлин, Париж, Копенхаген и в още 7 държави ще качат в интернет ключовите документи от историческото събитие от периода 1914-1918 г. Тригодишният проект е със срок 2014 г., когато ще се навършат 100 години от избухването на войната.

Над 400 хиляди архивни единици ще бъдат спасени за поколенията и огласени. Много от тях ще бъдат разсекретени и публикувани за първи път и ще дадат богат материал на историци, изследователи и писатели.

Работещите по проекта специалисти вече са били изненадани от уникални документи, лични писма, пощенски картички и дневници от периода на войната, които разкриват съвсем различни от общоприетите аспекти.

Дигиталната колекция ще включва книги, вестници, списания, карти, музикални произведения, дори детска литература. В интернет ще бъдат качени още фотографии, плакати, всякакви пропагандни материали на двата воюващи лагера, религиозни произведения, снимки на медали и монети.
В колекцията ще бъде онагледена и сериозната цензура, която е била налагана на писмата на войниците.

Първата световна война избухва на 28 юни 1914 г., когато в Сараево е убит австроунгарският престолонаследник Франц Фердинанд. Във военния конфликт се сблъскват две коалиции – Антантата (Франция, Русия, Великобритания, Сърбия и много други държави) и Централните сили (Германия, Австро-Унгария, Османската империя и България). Първата световна война една от най-смъртоносните – загиват повече от 15 милиона души.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …