Начало / Свят / Архивите от Първата световна война ще бъдат качени в интернет

Архивите от Първата световна война ще бъдат качени в интернет

12 национални библиотеки в Европа се включват в грандиозен проект, чиято цел е да направят широко  обществено достояние архивите от Първата световна война, съобщи “Гардиън”.

Институциите в Лондон, Рим, Берлин, Париж, Копенхаген и в още 7 държави ще качат в интернет ключовите документи от историческото събитие от периода 1914-1918 г. Тригодишният проект е със срок 2014 г., когато ще се навършат 100 години от избухването на войната.

Над 400 хиляди архивни единици ще бъдат спасени за поколенията и огласени. Много от тях ще бъдат разсекретени и публикувани за първи път и ще дадат богат материал на историци, изследователи и писатели.

Работещите по проекта специалисти вече са били изненадани от уникални документи, лични писма, пощенски картички и дневници от периода на войната, които разкриват съвсем различни от общоприетите аспекти.

Дигиталната колекция ще включва книги, вестници, списания, карти, музикални произведения, дори детска литература. В интернет ще бъдат качени още фотографии, плакати, всякакви пропагандни материали на двата воюващи лагера, религиозни произведения, снимки на медали и монети.
В колекцията ще бъде онагледена и сериозната цензура, която е била налагана на писмата на войниците.

Първата световна война избухва на 28 юни 1914 г., когато в Сараево е убит австроунгарският престолонаследник Франц Фердинанд. Във военния конфликт се сблъскват две коалиции – Антантата (Франция, Русия, Великобритания, Сърбия и много други държави) и Централните сили (Германия, Австро-Унгария, Османската империя и България). Първата световна война една от най-смъртоносните – загиват повече от 15 милиона души.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …