Начало / България / Юри Лазаров представи новото жури на наградата „Хеликон“, връчиха Зимните номинации

Юри Лазаров представи новото жури на наградата „Хеликон“, връчиха Зимните номинации

Юри Лазаров представи пред обществеността журито на тазгодишното издание на наградата за нова българска проза „Хеликон“. През 2016 г. най-добрите български книги ще бъдат избирани от Албена Стамболова, Катя Атанасова, проф. Анри Кулев, Юри Лазаров. Председател е Димитър Шумналиев.

„Известно е, че Хеликон е в Централна Гърция. В България „Хеликон“ е една друга планина. Планина на духовното, планина над онова скудоумие, което ни заобикаля, планина над политическото бърборене. Нещо, което ни топли и радва. С удоволствие избрах да съм член на това жури. Много книги ми бяха предоставени и голямо четене падна. Силно радващо е, че при уж тази всеобща криза, че се отпечатват толкова много книги. Аз се радвам, защото, каквито и да са те, книгите създавати атмосфера, и някакво съреднование, без което талантът няма как да се измери. Натъкнах се на много амбициозни проекти. Текстове, които надскачат норма.“, каза Шумналиев.

ГАЛЕРИЯ

Члновете на журито представи първите три книги, които бяха номинирани за 2016 г. за награда „Хеликон“. Това са Почти живот” на Рада Москова (издателство „Факел”), „Гризли. Нови разкази” на Деян Енев (издателство „Рива”) и „Скитникът и синовете” на Александър Секулов (издателство „Сиела”.

„За мен беше огромно удоволствие да прочета книгата на Александър Секулов. Никой от журито не се противопостави и всички заедно стигнахме до тази номинация“, каза още Шумналиев.

„Почти живот“ е много градска книга. Тя е малко биографична, но и представя биографията на цяло едно поколение. Представя един колективен дефицит за изговаряне на нещата, които сме изживяли до 1989. В този смисъл тази книга е много ценна, а освен това действа като лакмус на всичко, което е фалшиво“, каза Албена Стамболова. „Обичам Рада повече от себе си. Тя е духовен аристократ. Има такава мая, която не си позволява да бъде груба и продажна“, коментира Румен Леонидов, представител на издателство „Факел“.

„Усещам в текстовете на Деян Енев някакъв мек акварел. Усещам прилика с Елин Пелин. Има много добра човешка импресия. За мен Деян е един от много добрите български автори“, коментира избора на „Гризли“ Анри Кулев.

„Тази книга се занимава с един по-рядко срещан проблем – отношенията бащи – синове. Това е роман, в който можем отново да видим това, което бих нарекла български магически реализъм. Сашо Секулов е изключителен стилист“, каза за „Скитникът и синовете“ Катя Атанасова.

„Вълнувам се и ми е приятно, че получавам тази номинация. Имах големи страхове, когато започнах да я пиша. Първият ми страх беше, че героите са деца. В нашата литература детето изчезва някъде към 10-годишно и се връща като студент, който вече употребява леки наркотици. Българският писател отказва на българското дете да има нормално и светло детство. Напротив, имат. Вторият ми страх беше, че там, къето няма тежка, черна драма, се приема лекомислено. Но аз мисля, че черното се рисува много лесно. В по-светлия ключ, ако можеш да накараш читателя да се изправи на пръсти, да диша, да се радва, че живее… Това ми се струва смисъл на писането“, каза и Секулов.

 

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …