Начало / България / Петя Александорва представи „България в потури, но с цилиндър“ в София

Петя Александорва представи „България в потури, но с цилиндър“ в София

Петя Александорва представи „България в потури, но с цилиндър“ в София. Премиерата на книгата събра близки, приятели и любопитни в столичната книжарница „Хеликон България“.

Участие взе и историкът и литературовед, професор в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Симеон Янев.

„Тази книга е каталог за литературни сюжети. Героите пресъздават средната класа като гръбнак на едно девствено общество. Петя Александрова със симпатия, разбиране и малко лукавство описва този живот. Такъв разказ не би бил възможен в днешно време. Тази книга, освен че е забавна и весела, може да предизвика сериозен размисъл“, каза професорът.

Петя Александрова пък разказа една история, която не е намерила място в книгата – тази на Райна Княгиня.

„Колкото можах – направих. Това съм аз. И в тази книга могат да се намерят кусури, както навсякъде. Може да има и някоя фактологична грешка. Книгата е като бебе. Връщане назад няма. Трудно се пишат такива текстове. Понякога дори аз съм изненадана от резултата. Някои от материалите, които съм писала през годините, не влязоха в книгата. Просто реших, че прекалено често се пише за тях, много известни са“, каза авторката. Тя сподели, че най-завладяващата за нея история е била за Яна Язова и Александър Балабанов. „Виждах ги навсякъде, всичко ми напомняше за тях. Има още много да се пише. Искам да напиша за Благодетеля на Бургас – Александър Георгиев, който раздал пари и земя на бедни хора там, а сам ходел с ямурлука с кръпките от баща си“, сподели още Александрова.

 

 

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

37805

Франкфуртският панаир ще получи от държавата четири милиона евро

Ковид-кризата превърна важното събитие във виртуално Панаирните палати ще останат празни и така се опорочават …