Начало / България / Петя Александорва представи „България в потури, но с цилиндър“ в София

Петя Александорва представи „България в потури, но с цилиндър“ в София

Петя Александорва представи „България в потури, но с цилиндър“ в София. Премиерата на книгата събра близки, приятели и любопитни в столичната книжарница „Хеликон България“.

Участие взе и историкът и литературовед, професор в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Симеон Янев.

„Тази книга е каталог за литературни сюжети. Героите пресъздават средната класа като гръбнак на едно девствено общество. Петя Александрова със симпатия, разбиране и малко лукавство описва този живот. Такъв разказ не би бил възможен в днешно време. Тази книга, освен че е забавна и весела, може да предизвика сериозен размисъл“, каза професорът.

Петя Александрова пък разказа една история, която не е намерила място в книгата – тази на Райна Княгиня.

„Колкото можах – направих. Това съм аз. И в тази книга могат да се намерят кусури, както навсякъде. Може да има и някоя фактологична грешка. Книгата е като бебе. Връщане назад няма. Трудно се пишат такива текстове. Понякога дори аз съм изненадана от резултата. Някои от материалите, които съм писала през годините, не влязоха в книгата. Просто реших, че прекалено често се пише за тях, много известни са“, каза авторката. Тя сподели, че най-завладяващата за нея история е била за Яна Язова и Александър Балабанов. „Виждах ги навсякъде, всичко ми напомняше за тях. Има още много да се пише. Искам да напиша за Благодетеля на Бургас – Александър Георгиев, който раздал пари и земя на бедни хора там, а сам ходел с ямурлука с кръпките от баща си“, сподели още Александрова.

 

 

Прочетете още

image

Коледните традиции на САЩ грейнаха в книга

Съпрузите Дъфи обясняват какво е Американска Коледа All American Christmas, както се казва проектът им, …