Начало / България / Кралицата на българската поезия Маргарита Петкова събра стотици почитатели на премиерата си

Кралицата на българската поезия Маргарита Петкова събра стотици почитатели на премиерата си

Маргарита Петкова по категоричен начин доказа, че е обичаната и магична икона на българската поезия, пред която се кланят тълпи почитатели. На премиерата на най-новата й книга „Болката отляво“ (подарък за нейната 60-годишнина от издателство „Персей“) се събраха стотици хора, които преизпълниха залата на Чешкия център и фоайето пред нея и в продължение на часове чакаха за автограф. Най-нетърпеливите от тях още преди началото на премиерата се наредиха на дълга опашка, за да получат своето лично посвещение върху изящното томче с твърда подвързия, събрало нейни шедьоври.

Богдана Карадочева, изпяла много от стиховете на Маргарита Петкова („Иване, Иване“, „Бермудски триъгълник“, „Нова година“, „Само за жени“…), дойде, за да поздрави своята близка приятелка. Нона Йотова щеше да пропусне участието си в представление, но също засвидетелства любовта и респекта си към таланта на поетесата. На първите редове бяха поетите Евтим Евтимов, Анжела Димчева, Добромир Банев, Виктория Катранова, Мария Романова, както и белетристите Весела Люцканова, Людмила Андровска и др.

Специален поздравителен адрес бе изпратен от председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов.

Заради огромната опашка за автографи, извила се предварително, началото на премиерата закъсня и се наложи на нейния фон издателят Пламен Тотев да отговори на нетърпеливата публика, като разкаже за идеята, родила красивото томче „Болката отляво“. То е тазгодишното попълнение на елитната поредица с шедьоври на българската и световната любовна лирика, в която всяка година се появява по едно такова издание. След като бяха събрани любовните поетични шедьоври на Яворов, Дебелянов, Пенчо Славейков и Мара Белчева, Евтим Евтимов, Дора Габе и Елисавета Багряна и заедно с тях бяха разказани и техните любовни истории, сега на фокус е Маргарита Петкова и важните моменти и хора, вдъхновили стиховете й, обичани от толкова много българи.

Самата Маргарита Петкова направи силно емоционален авторски рецитал, сграбчвайки вниманието на многолюдната публика и забавлявайки я с шеговити и самоиронични признания. Почитателите й пък я аплодираха дълго, искаха бис и накрая я отрупаха с цветя и признания в любов.

Прекрасен фон на събитието бяха оригиналните платна на талантливата художничка Ралица Денчева, които илюстрират „Болката отляво“, както и поредицата с любовна лирика на ИК „ Персей“.

Книги от Маргарита Петкова тук

 

 

Прочетете още

gergan

Книжарят на книжарите Гергана Дичева: „Свят без книги няма бъдеще“

По 24 май е време за награди в „Хеликон“ Избира се всъщност и най-добър книжар, …