Начало / Свят / В петък излиза последната книга от Умберто Еко

В петък излиза последната книга от Умберто Еко

Последната книга от литературния гигант Умберто Еко ще излезе на италианския пазар в петък, обяви сайтът local.com, цитирайки издателите на писателя. Еко почина в петък в дома си в Милано на 84-годишна възраст.

Книгата е озаглавена „Pape Satan Aleppe. Chronicles of a Liquid Society“ и е сборник с есета, които писателят е написал за местното ежеседмично списание „L’Espresso“  от 2000 г. насам. Заглавието е заимствано от песен 7 на „Ад“ от Данте Алегиери.

Сборникът трябваше да излезе през май, но издателите промениха плановете си и решиха да побързат и да го пуснат непосредствено след смъртта на писателя.

Смъртта на Еко потресе цяла Италия. „Той беше необикновен пример за европейски интелектуалец, който съчетаваше уникалната интелигентност на миналото с безкрайното възприятие на бъдещето. Смъртта му е огромна загуба за културата. Ще ни липсва неговият гласи и остра и жива мисъл, неговият хуманизъм. Светът загуби един от най-важните си мъже в съвременната култура“, коментира италианският премиер Матео Ренци.

„Много съм тъжна от смъртта на Умберто Еко. Винаги ще помня с усещане за привилегированост срещата си с него в Истанбул. Неговата нежна аура, остра мисъл и сладкодумието му“, каза в Twitter турската писателка Елиф Шафак.

Свързани заглавия

Умберто Еко: Навсякъде търсих покой и не го намерих никъде освен в някой ъгъл с книга в ръка*

Почина Умберто Еко

Умберто Еко: Истинската литература разказва за загубеняци
Умберто Еко: В момента сме във война и сме затънали до гуша
„Шест разходки в горите на измислицата“ от Умберто Еко (анотация и откъс)
Умберто Еко до внука си: Чети и ще чувстваш, че си изживял хиляди животи

Книги от Умберто Еко тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …