Начало / Свят / Почина Умберто Еко

Почина Умберто Еко

19 февруари, 2016 г., се превърна в един от най-тъжните за литературата дни. Снощи, на 84-годишна възраст, почина италианският писател Умберто Еко. Тъжната новина съобщи „Асошиейтед Прес“. Така само за ден светът се раздели с двама велики писатели, след като по-рано бе съобщено, че в дома си е починала Харпър Ли.

Засега не е обявена причината за смъртта на Еко. Италианецът Еко заинтригува милиони с пъзелите, които създаде в своя шедьовър „Името на розата“. Историческият роман бе филмиран с Шон Конъри в главната роля. Сред обичаните му книги са и „Махалото на Фуко“, „Историята на легендарните земи и места“, „Пражкото гробище“ и много други. През 2000 г. получава наградата на Принца на Астурия за комуникация заради „универсализма на посланията си и огромния ефект на творбите му, смятани за съвременна класика“.

Умберто Еко е роден на 5 януари, 1932 г. в Алесандрия, градче на изток от Торино. Има диплома по философия от местния Университет, където през 1954 г. се „влюбва“ в естетиката на средновековието. По-късно дефинира семиотиката като „философия на езика“.

Свързани заглавия

Умберто Еко: Истинската литература разказва за загубеняци
Умберто Еко: В момента сме във война и сме затънали до гуша
„Шест разходки в горите на измислицата“ от Умберто Еко (анотация и откъс)
Умберто Еко до внука си: Чети и ще чувстваш, че си изживял хиляди животи

Книги от Умберто Еко тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …