Начало / Свят / „Война и мир“ от Толстой стигна до върховете на класациите заради сериал

„Война и мир“ от Толстой стигна до върховете на класациите заради сериал

Руската класика „Война и мир“ от Лев Толстой се изкачи до върховете на класациите за бестселъри във Великобритания. Причината за огромния интерес към сагата е сериалът, който ВВС пусна по книгата.

Епичното четиво до скоро бе сочено като пример за плашеща заради размера си книга. До пускането на телевизионната поредица в ефир едва 4% от британците бяха прочели книгата. Само няколко дни след излизането на първите серии обаче книгата влезе в Топ 50 на най-продаваните книги за първи път от 1998 г. От както сагата е на екран са продадени над 13 000 копия от изданието на ВВС, като 3581 са купени само през миналата седмица. Още 2438 копия на други издателства са продадени в Англия през изминалите седем дни.

„Това не е новост за нас. Видяхме подобно възраждане на интереса към Дикенс след пускането на сериал по него. Същото се случи и с „Любовникът на Лейди Чатърли“. Браво на ВВС, които вдъхват нов живот на тези вечни класики и ги изтупват от пепелта на академичността. Тези сериали дават шанс на повече хора да се докоснат до класиката. Това може само да е за добро“, коментира Хелън Трейлър, директор в издателство „Wordsworth“.

Свързани заглавия

„Война и мир“ – още седем малко известни факта за най-великата руска епопея

10 неща, които трябва да знаете за „Война и мир“ (ако не сте я чели)

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …