На фокус
Начало / България / Арабист и политолог представиха „Всичко е заради исляма“ в София

Арабист и политолог представиха „Всичко е заради исляма“ в София

 Светила в политическата мисъл и анализирането на исляма и съвременната ситуация в Близкия изток се събраха за премиерата на книгата „Всичко е заради исляма“ от Глен Бек. Събитието се проведе в книжарница „Хеликон Витоша“ на бул „Патриарх Евтимий“ 68 в София. За труда на Бек говориха журналистът Мохамед Халаф, който е сред най-добрите арабски анализатори в България, политологът от Нов Български университет Момчил Дойчев и преводачът на книгата  Огнян Дъскарев.

„Приключваме една своеобразна трилогия на издателска къща „МаК“, която започна още през 2008 г. с издаването на „Силата на разума“ от Ориана Фалачи. Три години по-късно издадохме една книга, която заслужава много голямо внимание – „Обединени в омразата“ от Джейми Глазов, който търси връзките между левичарството и ислямизма и то в исторически план. Тази трета книга излезе миналото лято в САЩ. Авторът Глен Бек е консервативен журналист и коментатор,  един от най-популярните, макар и оспорвана, обществена личност. Той не е само журналист, а е собственик на издателски комплекс, а в момента е ангажиран в първичните избори с един от кандидат президентите на републиканската партия – Тед Круз. Бек е един от хората, които винаги са казвали това, което мислят. Прави същото и в тази книга, която беше четири седмици на върха в класацията за бестселъри на „Ню Йорк Таймс“, каза Кирил Манолов, съсобственик на издателска къща „МаК“.

„Тази книга се отличава от всички книги по темата. Тя е богата с информация. Бек проследява появяването на историята на исляма и причините за това, което става днес. Препоръчвам Ви да прочетете книгата. От нея, дори само от съдържанието й, можете да разберете защо има Ислямска държава. Но ще разберете и какво друго може да се случи“, допълни Халаф, който направи любопитен анализ на появата на политическия ислям, Арабската пролет, събитията след това и появата на Ислямска държава.

Политологът Момчил Дойчев, който преди седмица представи и „Жените в „Ислямска държава“ от Татяна Дронзина и Явор Райчев. „Книгата на Глен Бек е задължителна да се прочете. Тя дава отговор на много въпроси. Тук се прави много фино разграничение между ислям и ислямизъм. Това е много важно. В същото време се посочват всички фактори, които превръщат теологията на исляма в идеология на ислямизма“, сподели той.

Прочетете още

245289_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (17 юни – 23 юни)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Изригване“ от Майкъл Крайтън и Джеймс Патерсън (нова в класацията) 2. …