Начало / Любопитно / „Имението Меделени” или изгубеният рай на детството

„Имението Меделени” или изгубеният рай на детството

Огнян СТАМБОЛИЕВ

Едно от големите достойнства на Йонел Теодоряну /1897-1954/ е класическият ясен, чист език, както и интимният, задушевен тон,  убеждаващ ни в негова искреност. С описанията на природата и нравите в румънската провинция Молдова през „бел епок”, преди Първата световна война, и маниера на повествованието, тази красива поетична проза се родее с опусите на  Алфонс Доде, Марсел Паньол, Ален Фурние, също опоетизирали света на Детството.

Със своя биографичен роман – „Имението Меделени” /издание на „Авангардпринт”/ авторът се връща към своя скъп, изгубен свят. Иска да го възкреси с перото си, да съхрани завинаги спомена за него. И  постига целта си като истински психолог и роден поет. Тук има два взаимно допълващи се плана – реалният, на разказаната история, в която всъщност няма особени събития, и вторият – лиричният, следващ  душевните вълнения на героите по един завладяващ начин. Един оригинален, майсторски синтез между реалното и поетичното. Йонел Теодоряну е безспорен майстор на диалога. А разказът му е изграден в голямата си част върху диалозите между героите.  С остра наблюдателност, тънък психологизъм, непринуден хумор, с умението с малко, но изразителни детайли той съумява по един неповторим начин да създаде цялостна представа за колорита на мястото и времето, за взаимоотношенията и характерите на действащите лица.
След като прочетете тази  вълнуваща книга и поразмислите над нея, надявам се,  ще си спомните с носталгия за своето детство. Ще преживеете заедно с тримата очарователни малки герои Олга, Моника и Дан и с техните родители красивите и неповторими моменти от този пленителен малък роман.

„Имението Меделени“ тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

Dirndl-Lederhosen-costumes-Munich-Oktoberfest-2019-Germany

Октоберфест с книга вместо с бира в ръка

Ето книги, които могат да съхранят духа на празника В наши дни Октоберфест се слави …