Начало / България / Една съвсем различна криминална история от шведа Хокан Несер

Една съвсем различна криминална история от шведа Хокан Несер

И наистина – шведският писател предлага на вниманието на читателя една съвсем различна история – с осезаем скандинавски привкус, отличаваща се от традиционните криминални сюжети и съшита майсторски от изненадващи събития, необичайна обстановка, философски размишления и завладяваща тайнственост.

Китното френско селце Мустерлен събира шестима шведи, избрали Бретан за лятната си почивка. Не знаят почти нищо един за друг, а подробностите не ги и интересуват. Занимава ги по-скоро друго: морето, природата, хубавата храна, възможността да се изкъпят голи през нощта, да завържат летен романс… Един ден на плажа към компанията им се присъединява чаровно тринайсетгодишно момиче с необичайното име Трое. Подкупващият ѝ чар и относително зрялото за крехката ѝ възраст поведение ѝ спечелват място на яхтата, с която шестимата шведи се канят да посетят един от островите Гленан. Излетът започва като невинно приключение и веселата компания дори не подозира предстоящата трагедия…
Същевременно инспектор Барбароти заминава на почивка с любимата си Мариан на прекрасния шведски остров Готланд. Раят обаче бива помрачен от писмо, в което анонимен убиец заплашва да отнеме живота на човек с името Ерик Бергман. Барбароти е повече от раздвоен: какво да прави? Да се върне в Шумлинге и да започне разследване? Или да остане при Мариан? Обаждане от участъка слага край на колебанията му: авторът на писмото действително е осъществил заплахата си.

„Една съвсем различна история“ е вторият случай на инспектора, след издадената от „Емас” през 2015-а „Човек без куче“. Главният герой, инспектор Барбароти, е наполовина италианец и изключително екстравагантен персонаж със сухо чувство за хумор и склонност към самоирония.
Хокан Несер е роден в имението „Елвеста“ в покрайнините на градчето Кумла, Швеция, през 1950 година, но по-голямата част от живота си прекарва в Упсала. Изучава социология, английски, история на литературата и философия.  Работи като доста години като гимназиален учител, преди да се отдаде изцяло на литературното поприще.
Хокан е на 40, когато го издават за пръв път. Първият му роман, озаглавен „Хореографът“, излиза от печат през 1988 година и представлява екзистенциален любовен роман. Пет години по-късно Несер осъществява истинския си литературен пробив с криминалния роман „Едрата мрежа“. За него през 1993 г. писателят е отличен с Наградата за дебют на Шведската академия за криминална литература. Романът слага началото на десеттомната поредица за инспектор Ван Ветерен, която се развива в измисления град Мардам. Последният роман от поредицата излиза през 2003 г. Книгите са публикувани в 30 държави и са продадени в над десет милиона екземпляра.
Редом с Хенинг Манкел, Хокан Несер е сред най-знаковите съвременни криминални автори в Швеция. Неговият юношески роман „Ким Новак не е плувала в Генисаретското езеро“ е включен в литературната програма на шведските училища.  Голяма част от произведенията му са екранизирани.
Хокан Несер е трикратен носител на Наградата за най-добър шведски роман на годината, на Стъклен ключ за най-добър скандинавски криминален роман, Наградата на Датската академия за криминален роман, Наградата на Шведското радио за най-добър разказ, Наградата на Сдружението на шведските издатели в категорията „криминале“ за „Човек без куче“, а през 2007-а „Съвсем различна история“ е обявен за най-добър криминален роман в Швеция.

„Една съвсем различна история“ тук

Прочетете още

8d2f207139d84e7d99c5668ef9a7320a

Бъркотия с родители – детска книга се качи на сцената

Забавната история се играе в театър „Възраждане“ „Ах, тези родители“ излезе преди няколко години, а …