Начало / Свят / Продажбите на електронни книги се сринаха за пръв път в дигиталната ера

Продажбите на електронни книги се сринаха за пръв път в дигиталната ера

Продажбите на електронни книги са се сринали през 2015 г., твърди проучване, цитирано от сп. „Bookseller“. За първи път от навлизането в дигиталната епоха на книжната индустрия продажбите са отбелязали спад, казват издателите. Сривът е с 2.4%.

Изследването е направено в пет от най-големите издателства на Великобритания: „Пенгиун Рандъм Хаус“, „Хашет“, „Харпър Колинс“, „Пан Макмилън“ и „Симон§Шустер“. В „Пенгиун Рандъм Хаус“, което е най-голямото британско издателство, отбелязват спад от 0,4%, катопрез 2015 г. са продадени 16 100 000 заглавия, в сравнение със 16 170 000 от предната година. В „Хашет“ отчитат спад от 1,1%, в „Харпър Колинс“– 4,7%, и в „Симон§Шустер“ – 0,3%, а в „Пан Макмилън“ – цели 7,7%.

„Тези данни може би са голям удар за тези, които предрекоха изчезването на хартиените книги и доминацията на електронните издания в края на десетилетието. Продажбите падат. Или най-малкото без грам притеснение може да се каже, че за пръв път има срив“, коментира редакторът на „Bookseller“ Том Тивнан.

„Електронните книги съществуват съвместно с хартиените, а не, както се предполагаше да ги изместват. Дигиталните продажби на книги намаляват, а читателите искат да получават достъп до книгите по всякакви възможни начини. За много издатели обаче е-книгите са важен дял от бизнеса. Очаквам тази година да има ръст в дигиталното издаване на учебници и професионални книги“, казва изпълнителният директор на Асоциацията на издателите Стивън Лотинга.

„Все повече нараства разбирането за предимствата и недостатъците на електронните книги. Резултатът е частично възвръщане на интереса към физическите книги. Това е добре за добрите издатели, които произвеждат качествени продукти. Една библиотека с красиви книги е несравнима в сравнение с електронна такава“, допълва Джеймс Даунт от „Уотърстоунс“.

Според „Bookseller“ през 2015 г. във Великобритания са продадени общо 276,2 милиона книги, общо хартиени и електронни. Ръстът е 2,9% в сравнение с 2014. Дялът на електронните книги е 30,9% в сравнение с 32,7% през 2014 г. Според изданието са продадени е-книги на стойност 381,5 милиона лири, а общо продажбите на дигитални и печатни издания е на стойност 1,9 милиарда лири, или със 7,1% повече от миналата година. „2015 г. беше невероятна година, може би най-добрата“, допълва Тивнан.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …