Начало / Критика / Кога да се откажете да дочетете книгата? (И в това да няма нищо лошо)

Кога да се откажете да дочетете книгата? (И в това да няма нищо лошо)

За всички маниаци на тема книги това е невъзможна ситуация, но все пак има момент, когато е по-добре човек да се откаже да довърши настоящото си четиво. Четенето трябва да е забавно и релаксиращо хоби, но ако се окажете с книга, която ви отегчава, то бързо ще стане скучно занимание. Има случаи, в които отказването е невъзможно, особено когато книгата е важна за образованието или работата. Това обаче не означава, че всяка започната книга е задължително да бъде завършена. Bustle събра 10 знака, че книгата, която четете, трябва да се махне от ръцете ви.

  1. Мразите основния персонаж

Има огромна разлика между това един персонаж да не е особено симпатичен и да е направо непоносим. Ако четете книга, в която главният герой действа по необясним за вас начин или изобщо не можете да приемете гледната му точка, по-добре се откажете и намерете персонажи, които ви допадат.

  1. Заспивате на всяка страница

Наистина четенето помага за заспиването вечер, но ако конкретната книга ви докарва до дрямка във всяко едно време от денонощието, може би трябва да се замислите за други опции. Четенето е релаксиращо четиво, но не до степен на загуба на съзнание.

  1. Междувременно четете други книги

Най-лесният начин да изчислите коефициента на необходимостта да зарежете една книга е като приложите бройката на книгите, прочетени междувременно. Дори и по принцип да четете повече от една книга едновременно, фактът, че преди да преполовите едно издание ще завършили няколко други е красноречив.

  1. Правописните грешки

Когато започнете да се чувствате повече като редактор отколкото като читател, може би е време да се откажете. Спрете да подчертавате и коригирате и си намерете четиво, в което няма разсейващи грешки.

  1. Четете я, защото е популярна

Само защото за една книга се говори много и всички в метрото са я разтворили, това не означава, че и вие трябва да сте един от почитателите й. Опитали сте, не ви е допаднала – не е срамно да я оставите.

  1. Не сте се засмели нито веднъж

… или разплакали, или ядосали, или изпитали каквато и да било емоция. Ако четете книга, която не провокира никаква емоция у вас – позитивна или негативна – може би е време да потърсите четивото, което ще ви даде чувствата, които заслужавате.

  1. Проучили сте какъв е финалът

Понякога е наистина изкушаващо да проверите в интернет как завършва историята. Ако при четенето ви интересува най-вече какво ще стане в края и се постараете да го разберете, забравете за внимателно дочитане. По-добре си намерете книга, в която ще ви е интересен всеки ред.

  1. Заглеждате купчината с книги за четене

Ако сте приклещени в средата на книга, която не харесвате, защо се мъчите, а не преминете към нещо, което наистина ви вълнува? Има много неща в живота, над които не може да упражняваме контрол, но четенето не е едно от тях, освен ако не сте ученик.

  1. Фантазиите ви са по-забавни

Не е необичайно човек да се отплесне във фантазии, докато чете. Но ако те са по-интересни от книгата, по-добре я оставете. Все пак от книгите се очаква да са „път за бягство“ от реалността, а не реалност, от която да бягате.

  1. Боите се от времето за лягане/четене

Очаква се, че времето преди сън, отделено за книга, е чакано с нетърпение. Когато обаче мисълта за книга в леглото ви изнервя, явно трябва да смените книгата. Четенето трябва да носи удоволствие, а не да е част от задължителните и не винаги приятни всекидневни задачи.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …