Начало / Свят / Германска феминистка обвини книгите за Пипи Дългото чорапче в расизъм

Германска феминистка обвини книгите за Пипи Дългото чорапче в расизъм

Германска феминистка обвини поредицата от детски книги от Астрид Линдгрен за Пипи Дългото чорапче в расизъм, пише „Гардиън”. Еске Ворлад – феминистка-теоложка от германската „Федерална асоциация на жените евангелистки”, смята, че в романите има „колониални расистки стереотипи”.

„В един пасаж например чернокожи деца се търкалят в пясъка пред бели. Когато четох книгата на моя племенник, който е чернокож, пропуснах този пасаж. Не казвам, че персонажа на Пипи Дългото чорапче е расистки, но в поредицата има колониални расистки стереотипи. Не отричам книгата – има силен женски герой, който се бори срещу това винаги възрастните да командват и е против насилието срещу животни. Но има части, които не можеш да прочетеш на чернокожо дете”, коментира Ворлад.

Изглежда Еске Ворлад е пропуснала да отчете факта, че в книгата пише как Пипи се подиграва на бели деца в училище, защото са дебели.
Астрид Линдгрен е детска авторка и сценаристка, родена 1907 г. в Швеция. Тя е 25-та най-превеждана писателка. Продадени са около 145 милиона копия на нейни книги. Най известните й произведения са трилогията за Пипи Дългото чорапче и „Карлсон, който живее на покрива”. Умира през 2002 г.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …