Начало / Любопитно / Как да изберем детска книжка? 8 прости стъпки

Как да изберем детска книжка? 8 прости стъпки

Не всяка книга ще е от полза за вашето дете. Как правилно да избираме детска литература? С какво са опасни абстрактните илюстрации в детската книга? Как родителите могат да убият интереса към книгите у децата си? Редно ли е да им дават литература, в която има жаргон? На тези и други въпроси в АиФ.ru отговаря семейният психолог Светлана Меркулова.

„Брутално”, „чупката оттука” и „супер яко”

В живота ни неизбежно присъства жаргон, от който няма как да се избяга. Само че, уважаеми родители, това не означава, че трябва с помощта на речници и книги да „помагате” на своите деца да учат такива думички. Улицата ще направи това вместо вас. Най-добре е в книгите повествованието да бъде на книжовен език. Забелязвайки някой „моден” израз, детето може да го приложи в своя езиков речник, мислейки си , че това е нормално. Аз не казвам, че трябва да се забранят такива книги и в никакъв случай да не се купуват. Не. Но винаги се съобразявайте с възрастта на детето. Не бива да му помагате да изрича думи като „брутално” и „супер яко”, които по-късно то самò ще научи. Добре е да  си давате сметка, че предлагайки на малкото си дете такава литература, вие я легитимирате пред него като нормална, каквато тя не е.

Чувството за комфорт

Първата среща с книгата трябва да бъде приятна и да доставя радост. И затова не на последно място е важно как изглежда книгата. Какво е качеството на хартията, каква е корицата и какви са илюстрациите – всичко това има значение. Книгата трябва да бъде такава, че веднага да ти се поиска да я вземеш в ръка. Не бива да се забравя и нейният размер. Не трябва да се избират големи книги, те не са удобни за малкото дете.

Кон с рога и други

Колкото е по-малко детето, толкова повече сме длъжни да избираме книги с разбираеми илюстрации. Защото каквото то вижда, това приема за истина. Ако конят е нарисуван примерно с рога, детето ще бъде сигурно, че конят изглежда точно така. Затова обръщайте сериозно внимание на рисунките в детските книги.

Всекиму според нуждите

На малките деца (до 3 години) не са им интересни дългите истории, в които те се объркват и бързо забравят началото. Нужни са им по-кратки приказки, в които всичко е просто и ясно, а книгите да са с много и красиви илюстрации и малко текст.
Децата от предучилищна и начална  възраст пък ги привлича литературата за такива деца, каквито са самите те. За приключения, пътешествия, с ясно взаимодействие на героите. Такива книги им помагат да научават какво се случва в живота на другите деца, как те се справят в различни ситуации. Те са им необходими най-вече за натрупването на опит, който по-късно да могат да приложат в живота си.
В началните класове повечето деца обичат енциклопедиите, защото са „всезнайковци”, които се интересуват от глобалните идеи за устройството на света, космоса и т.н. На тази възраст децата се вълнуват от всичко. Те искат да разберат и запомнят различни неща. Това е период, когато у детето се развива активно познавателната дейност.
Подрастващите обичат приключенията, фантастиката, фентъзи историите, изобщо всичко, което ги грабва и в което те се чувстват герои.
При избора на книги задължително трябва да се съобразяваме с възрастта на детето.

Четете и вие

Може да се дават безкрайно много съвети за това, как да изберем книга за дете, но най-простият съвет е – не четете само анотацията, а прочетете цялата книга. И едва когато сте сигурни, че тя е полезна за вашето дете, тогава му я дайте. Това е истинската грижа. Между другото, в наше време вече има множество автори, чиито книги със сигурност ще заинтригуват не само децата, но и родителите им.

Кой е авторът?

Когато избирам книга, а аз чета много, обръщам специално внимание на автора и неговото образование. За детските книги това е още по-важно. Разбира се, руските народни приказки са записвани от хора без каквото и да е образование. При тях е добре да се ориентираме в смисъла, в съдържанието, в това, какво искаме да разкажем на детето. Много е важно какъв е изводът от конкретната приказка или разказ.
Нека подчертая: не става дума за това, че наличието на образование е принципно изискване и ако някой автор не притежава такова, трябва да го избягваме. В този случай, както е в комедиите на  Гайдай, трябва „да се гледа на въпросите по-широко, а на хората – по-меко”, т.е. да проявяваме определена гъвкавост.
Впрочем, освен информация за автора, не пречи да се прочетат и отзиви за него и неговите произведения. Това също е добър начин да проверите качествата на една книга и да разберете нужна ли е тя за вашето дете или не.

За класиката

На мнозина от нас родителите са ни чели класическа детска литература – тъй че защо и днес да не правим това за възпитанието на нашите деца? Такива книги сближават деца и родители, появяват се общи приятели, които винаги могат се обсъждат.

Трябва да е интересно

Колкото е по-голямо детето, толкова е по-лесно да се избере книга, която да му е интересна. Но при условие, че родителите са положили необходимата основа за това.
По принцип, децата обичат да четат в тези семейства, в които е прието да се чете, където към книгите се отнасят с уважение, като към източник на знание, откривателство и радост от прочита.
Ако детето ви не обича да чете, помислете защо е така. Отговорът най-вероятно е на повърхността: може би в семейството ви никой не чете, или пък сте се престарали и сте му давали да чете това, което на детето ви не му е било интересно и по такъв начин сте прекършили стремежа му към познание. Често можем да чуем: „Моя син го мързи и не иска да чете…” Но мързела го има там, където липсва интерес. Което означава, че вие сте избрали за детето си не тази книга, която му е нужна.
Срещата с книгата прилича на среща с приятел, с когото ти е интересно, весело, понякога тъжно, но винаги забавно и не ти се иска да се разделяте.
Ако родителите успеят да намерят такава книга за своето дете, тогава ще се появи и любовта към четенето.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …