Начало / Читатели / “Тайната на Орела” от Ерез Ахарони (ревю)

“Тайната на Орела” от Ерез Ахарони (ревю)

Юлия ПЕТКОВА

Идо Барнеа не знае нищо за военното учение в средата на пустинята – избрали са го за изкупителна жертва, защото е най-новият пилот в ескадрилата.

Едва на двайсет и четири е, но съвестта му си задава въпроси. Считат го за „интровертен човек със състезателен дух, творческо мислене и склонност към морални дебати“. От първия му ден в армията са минали над шест години и му е втръснало да лъже. Броени седмици преди катапулта и последвалите необясними събития, той  напуска ескадрилата от изтребители F-16, наречена „Рицарите на оранжевата опашка“, защото не иска да изпълнява бойни мисии.

„Оставете чувствата на възвишените поети. Вие не сте тук, за да пишете стихове или да подрънквате на струните на сърцето си. Тук сте, за да свирите една-единствена мелодия. Ясна. Прецизна. Мелодията на Израелските военновъздушни сили. Най-добрите в света.“ Такова е веруюто на майор Зики Инон, командира  му  в последната фаза от обучението за пилоти.

Запознаваме се с Барнеа, докато чака разрешение за отпуск. Междувременно, за да не изгуби пилотските си умения, управлява „кофата” с прозвище Орел, скайхоук в дълбока старост. Изстрелва светлинни ракети в пустинята Негев. По време на един нощен полет иначе надеждният изтребител се побърква, Идо катапултира и оцелява на косъм, но видими причини за катастрофата в покрайнините на Беер Шева няма и той става фокус на подозрения.

Първо се оказва, че един възрастен бедуин е тежко ранен вследствие от катастрофата. После механиците подсказват на Идо, че преди фаталния полет в самолета е направена някаква нерегистрирана модификация, а на негово място всъщност е трябвало да лети някой друг. Появява се и една загадъчна красавица на име Наама, която се впуска в разследване по неясни причини. Малко след това един микробус се опитва да го премаже, а за капак излиза, че полуделият Орел не е разполагал с черна кутия…

По същото време в Брюксел е отвлечено малолетно момиче на име Мишел. Оттук нататък действието препуска неудържимо, броят на въвлечените терористи и разузнавачи расте, броят на невинните жертви също. Чак до непредвидимия, порядъчно „човешки” финал, където тайната на Орела все пак излиза наяве.

Много съспенс, предателства, отвличане, странни съвпадения и лица в сянка. След дебютния си роман, Half a Moustache, прочутият израелски адвокат и писател Ерез Ахарони създава ударен военен трилър, който приковава дъха. Предупреждението на корицата има основания: не четете тази книга в самолета, моля.

 „Тайната на орела“ тук

 

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …