На фокус
Начало / България / Борбата за равни права на жените в Близкия изток продължава

Борбата за равни права на жените в Близкия изток продължава

Световноизвестната авторка на „Една арабска принцеса разказва” – Джийн Сасън, изравя дълбоко скритите тайни на живота в Близкия изток вече повече от двайсет години. Разказани от името на Султана ал Сауд, нейните книги разбулват действителността в Саудитска Арабия пред очите на целия свят и разкриват потресаващите ограничения, с които жените там продължават да се сблъскват и до днес.
Провокирани от огромния интерес към последната книга от поредицата, публикувана преди година – „Една арабска принцеса: Още сълзи под воала”, Сасън и принцеса Султана решават отново да обединят усилия и да разкрият още покъртителни истории на триумф и страдание, както и актуална информация за съдбата на жените в региона през 2015 г. В книгата ще научим за най-новите събития около саудитското кралско семейство и героите на фокус в предишната книга.
Още в началото на текста Сасън и принцеса Султана открито заявяват:
„Написаното тук е истина. Някои от историите са весели, други са тъжни, но до една са истински. Някои имена са променени с цел да бъдат предпазени онези, които ще пострадат, ако се разбере истинската им самоличност. Но много други са с истинските им имена.”
Оказва се, че въпреки крехкия напредък в социалните нагласи по отношение на жените принцесата и съмишлениците ѝ все още са принудени да пазят в тайна дейността си. С риск за живота и здравето си те продължават да помагат на жени, жертви на физическо и психическо насилие.
Дъщерята на принцесата – Маха, работи тайно като доброволец в бежански лагер в Турция и помага на травмирани деца. Младата д-р Мина не спира да лекува пострадали жени и да ги насърчава да се борят за правата си. А Фатима – изоставената и тормозена майка на близначки, спасена от принцесата, вече живее и работи в един от кралските дворци.
В същото време се сблъскваме и с историите на други мюсюлманки от целия регион, борещи се за нарушените си човешки права, както и с безпощадната съдба на хиляди невинни жени от Пакистан, Сирия и Ливан – жертви на нестихващите военни конфликти в тази част на света.
„Една арабска принцеса: Споделени тайни” е поредното безспорно доказателство, че, макар скрито и безшумно, борбата за равни права на жените в Близкия изток продължава. Тази нова книга ще привлече интереса и вниманието както на верните почитатели на Сасън, така и на неизкушени досега читатели, жадни да научат повече за потъналия в разкош живот на саудитското кралско семейство и за съдбата на обикновените жени в Близкия изток.

За принцеса Султана:
Принцеса Султана ал Сауд е част от саудитското кралско семейство. Вече няколко десетилетия тя усилено се бори за правата на жените в мюсюлманските държави. Нейната благотворителна дейност включва издръжката на 700 семейства, като основната ѝ грижа е всички техни деца да получат образование.

За Джийн Сасън:
Джийн Сасън е утвърден автор, говорител и консултант по политическите и културни въпроси на Близкия изток. Тя е и известен застъпник на правата на жените.
Джийн е израснала в малък град в Американския юг, а през 1978 г. се мести в Близкия изток, за да работи в престижна кралска болница в Рияд, Саудитска Арабия. През 1985 г. се среща с принцеса Султана, която вдъхновява прочутата ѝ поредица. По-късно Джийн става журналист и писател на свободна практика в Ливан и Кувейт и взема множество интервюта по време и след Войната в Персийския залив. Привързаността ѝ към Близкия изток я мотивира да пише книги, в които споделя личните истории на хиляди смели жени. Сасън е автор на 13 книги.

„Една арабска принцеса: Споделени тайни” тук

Прочетете още

107417807-1716301278675-GatesSummer2024

Книги и сериал препоръча за лятото Бил Гейтс

Прави го вече много години 68-годишният съосновател на „Майкрософт“ е известен с това, че чете …