На фокус
Начало / Читатели / Филип льо Роа поставя под съмнение произхода на Корана („Портата на Месията“ – ревю)

Филип льо Роа поставя под съмнение произхода на Корана („Портата на Месията“ – ревю)

Юлия ПЕТКОВА

Противно на очакванията ви, „Портата на Месията” няма да ви причини трайно вторачване в миналото. В края на краищата сюжетът ще ви пренесе в настоящето, когато и последните тайни на най-практикуваната религия в света са разкрити. Все пак нека уточним, в ръцете си държите първокласен исторически трилър, който няма за цел да окарикатурява никого и не би било справедливо да се интерпретира спрямо добре известни скорошни трагедии…

Авторът любезно ще ви засипе с интересни факти за някогашен Йерусалим, който е бил разделен на четири квартала: мюсюлмански, християнски, арменски и еврейски, заобиколени от каменна стена с осем монументални порти. Портата на Месията (Златната порта) е една от въпросните осем порти и единствено тя водела към Площада на джамиите. Фабулата ще приклещи вниманието ви още с първите редове, а личната история на теолога Симон Ланж е преплетена толкова изкусно с хипотезата около произхода на Корана, че накрая ще се чудите кое от прочетеното е истина, кое – измислица.

Според „Портата на Месията” храмът на Ирод бил два пъти издиган и три пъти преименуван, ала от него днес са останали единствено подпорните стени на Площада, както и части от арките. Назареите открай време са се стремели да си възвърнат Йерусалим и да построят трети храм. През VІІ век Коранът бил създаден именно с тази цел и те влезли в Йерусалим като победители. Ала техните бивши съюзници, арабите, ги отстранили и издигнали куб с размерите на втория храм. Коранът, творение на назарейския прозелитизъм, бил преиначен от арабите, за да послужи на техните кръстоносни походи и на тяхната пропаганда, която те нарекли „ислям“. Следва въпросът: Дали истината за първоначалния Коран може да промени света, да му посочи верния път? А може би единствен Месията би могъл да го направи?

 – Добре ли си?

– Как да съм добре, когато всички ме смятат за Месия.

– Някои имат по-тежка участ от твоята.

– Как мога да повярвам на подобно твърдение? Ако бях Месия, щях да съм озарен от някакво откровение.

– Но то е в теб, Симон. Нарича се съмнение. Съмнението подсилва вярата. Твоето състояние на духа е като на Иисус, когато извършвал чудеса. Да вървиш по водата или да преминеш през стената не е самоцел, а осъзнаване, разширяване на кръгозора, път към истината.

 

Думите на професора от университета в Саарбрюкен, изведени в анотацията на трилъра, днес звучат болезнено актуално: Не оспорвам вярата на хората, нито положителното влияние, което тя може да има върху тях. Оспорвам зловредното ѝ въздействие, когато се използва за политически цели, казва той.

Има хора, които са готови да убият, за да получат отговор на въпроса: Кой съм аз? Има други хора, които леят сълзи заради сбъднати мечти. Сами ще разберете от кой сорт е Симон Ланж. А иначе Гийом Ервийо, съратникът на автора, в началото на книгата предупреждава: „След като се съгласихме да споделим получен материал и да го публикуваме в книга, ние поехме риск; рискът да разрушим общоприетите схващания. Ти също ще се изложиш на риск, ако обърнеш тази страница. Не се ли чувстваш готов, спри дотук.” Какво по-голямо предизвикателство?

„Портата на Месията“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

fragment

„Прахосъбирачки“ сменят ракурса на младите хора

Роман за подсъзнанието, което ни играе номера Аутсайдерите не подлежат на просто описание, защото животът …