Начало / Свят / Почина Мишел Турние

Почина Мишел Турние

На 91-годишна възраст в дома си край Париж почина един от най-обичаните и влиятелни френски писатели Мишел Турние.

„Той поична, обграден от близките си. В последните дни просто бе уморен да се бори със старостта“, каза за Агенция Франс Прес неговият кръщелник, но приеман като син Лореан Феликулис.

Смъртта на писателя, който е едно от най-значимите имена във френската литература на втората половина на ХХ век, бе потвърдена и от кмета на селцето Шоасел – населено място с около 550 жители на югозапад от Париж. Там прекара последните си 50 години Турние.

Турние е роден е в Париж на 19 декември 1924 г. Художествените му текстове са в сферата на фантастичното, а го вдъхновяват традиционната немска култура, католицизма и философиите на Гастон Башлар. Член е на Академията „Гонкур“. Романът „Метеорите“ („Les Météores“) (1975) изследва темите за близначеството и хомосексуализма. Той се прочу преди това, след като през 1970 г. спечели най-престижната френска награда за литература „Гонкур“ за романа „Горски цар“ . В книгата той разказва за мъж, който набира деца, които да работят за нацисткия режим. С нея той се затвърждава сред най-добрите писатели на поколение, което включва Артър Милър, Гюнтер Грас, Габриел Гарсия Маркес и др.

Своята скръб за кончината на Мишел Турние изрази и френският президент Фрасоа Оланд, който го нарече „огромен талант“ и „велик автор“.

Свързани заглавия:

Мишел Турние: Заминаваш, когато поискаш, но пристигаш, когато поиска Бог

Книги от Мишел Турние тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …