Начало / Свят / Почина Мишел Турние

Почина Мишел Турние

На 91-годишна възраст в дома си край Париж почина един от най-обичаните и влиятелни френски писатели Мишел Турние.

„Той поична, обграден от близките си. В последните дни просто бе уморен да се бори със старостта“, каза за Агенция Франс Прес неговият кръщелник, но приеман като син Лореан Феликулис.

Смъртта на писателя, който е едно от най-значимите имена във френската литература на втората половина на ХХ век, бе потвърдена и от кмета на селцето Шоасел – населено място с около 550 жители на югозапад от Париж. Там прекара последните си 50 години Турние.

Турние е роден е в Париж на 19 декември 1924 г. Художествените му текстове са в сферата на фантастичното, а го вдъхновяват традиционната немска култура, католицизма и философиите на Гастон Башлар. Член е на Академията „Гонкур“. Романът „Метеорите“ („Les Météores“) (1975) изследва темите за близначеството и хомосексуализма. Той се прочу преди това, след като през 1970 г. спечели най-престижната френска награда за литература „Гонкур“ за романа „Горски цар“ . В книгата той разказва за мъж, който набира деца, които да работят за нацисткия режим. С нея той се затвърждава сред най-добрите писатели на поколение, което включва Артър Милър, Гюнтер Грас, Габриел Гарсия Маркес и др.

Своята скръб за кончината на Мишел Турние изрази и френският президент Фрасоа Оланд, който го нарече „огромен талант“ и „велик автор“.

Свързани заглавия:

Мишел Турние: Заминаваш, когато поискаш, но пристигаш, когато поиска Бог

Книги от Мишел Турние тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …