Начало / Читатели / “Завръщането” от Майкъл Пунке (ревю)

“Завръщането” от Майкъл Пунке (ревю)

Мая КАСАБОВА
Наподобяваща очарованието на приключенските романи от юношеството ни като „Винету“ и „Оцеола“, но не и по наивитет, „Завръщането“ е един мрачен роман за преодоляването на препятствията пред човешкия дух. Роман, в който волята е главният герой.

Хю Глас, опитен ловец и трапер, попада в схватка с мечка гризли, бива ранен сериозно и е зверски осакатен. След това премеждие, неговите спътници се опитват да се грижат за него, но под заплахата на войнствено настроени индианци и различни хищници, които бродят из Скалистите планини, траперската група решава да остави двама души, които да се грижат за Глас. Това са едно момче на име Джеймс Бриджър и един мошеник и убиец с поетичното име Джон Фитцджералд. Младият новак Бриджър се грижи всеотдайно за Глас, с всички оскъдни средства, които се намират. Фитцджералд обаче се домогва до имуществото на Глас и има изгода от това да го остави на произвола на съдбата. Под заплахата на ловуващо наблизо индианско племе, Фитцджералд убеждава младия Бриджър, че трябва да тръгват и да оставят Глас, защото той така и така е почти мъртъв. Бриджър дълго ще бъде преследван от вина, но страхът е по-силен. Така Фитцджералд получава това, към което се е стремил толкова дълго, а именно изключителната и прецизно изработена пушка на Глас – пушка, сглобена и измайсторена в Анщадт, от известен майстор. Това е и най-голямата грешка на подлеца.

Хю Глас обаче няма никакво намерение да умира и за него няма абсолютно никакъв вариант да се откаже. Пълзейки и тътрейки се с жестоки рани и изнемогващо от глад тяло, през безкрайните простори на Скалистите планини, той преследва целта, която го поддържа жив.

Отмъщението може да бъде стимул за живот, а изключителните духовни и физически качества на героя му помагат да преодолее препятствията по пътя си в името на справедливостта.

Хю Глас и някои от спътниците му са били действителни исторически личности, фактите в книгата изобилстват, а художествената измислица е така умело поднесена, че човек неусетно започва да се чуди дали не се е озовал в Дивия Запад сред мечки, индианци и трапери. Изключително приятно четиво, оставящо читателя в нетърпение за екранизацията, която скоро предстои по кината и в България.

„Завръщането“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

marquez-gabriel-adv-obit-slide-lp84-superjumbo

Нова книга на Маркес излиза десетилетие след смъртта му

Скоро у нас ще се появи отново и „Сто години самота“ En agosto nos vemos, …