На фокус
Начало / България / „Библиотечен” сблъсък между писатели и министерството на културата

„Библиотечен” сблъсък между писатели и министерството на културата

В деня, в който стотина писатели, издатели и библиотекари протестираха пред Министерския съвет, обединени от кампанията „Да спасим библиотеките на България”, министерството на културата обяви, че е предвидило 2 млн. лв. за популяризиране на българската книга. Сумата била планирана в бюджета за 2012 г.

Организаторите на протеста заявиха няколко часа по-рано, че след 2008 г. в библиотеките почти не са постъпвали нови книги. Министерството съобщи чрез пресцентъра си, че това не било вярно и през последните три години са били включени 4 хиляди нови заглавия във фонда на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Освен това се работело по програма на ООН за модернизиране на библиотеките в станата –  938 от тях били в процес на обновяване след конкурс. През 2009 г. отпуснатата сума от министерството е била на стойност 260 730 лв, а през 2010 г. – 117 700 лв.

Сред писателите и поетите, които взеха участие в събитието, бяха Емил Йотовски, Иван Кулеков, Ясен Атанасов, Иван Димитров, Мирослав Христов, победителят на тазгодишното издание на „Поетики“ Стефан Иванов, телевизионният водещ Андрей Захариев, съобщи dnevnik.bg. Те държаха маски на министъра на културата. Протестът беше съпътстван с изпълнения на духов оркестър и пърформънс на мимове, който подразни охраната. Тя ограничи изпълнението им само до първите няколко стъпала на входа на министерството.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

11697_prostirani-svejk

Оригиналът на Швейк ще бъде изложен за ден

Публика ще го види за първи път Ярослав Хашек, авторът на „Приключенията на добрия войник …