Начало / България / Честваме 153-та годишнина от рождението на Алеко Константинов

Честваме 153-та годишнина от рождението на Алеко Константинов

На този ден, преди 153 години, е роден Алеко Константинов. По традиция, екипът на образователния сайт „Българска история“ ще отбележи годишнината с поход по стъпките му към върха на Витоша. Изкачването на Черни връх в негова чест ще е в най-близкия почивен ден – събота (16 януари), за да могат повече желаещи да се включат. Сборният пункт е последната спирка на автобус 93 (лифт „Драгалевци“), а началният час – 8:15 ч.

Преди 121 години самият Алеко Константинов приканва своите съграждани да се присъединят към организирания от него поход до Черни връх, който остава в историята като първото подобно масово мероприятие на Витоша.

Поканата на Алеко от гласи:

 „Братия, напуснете навреме вашата жажда за злато, вашата жажда за власт, вашето суетно стремление за първенство, вашето ядовито перо, напуснете меките постелки, излезте из димните кафенета, из прашните улици, напуснете за няколко дни града и дойдете тука, на тази височина от 2500 метра, изпитайте поне за кратко време едно истинско чисто наслаждение и вий ще се преобразите, вий ще станете по-добри, по-здрави, по-уравновесени, по-жизнерадостни“.

Честванията на годишнината от рождението на Алеко започнаха преди два дни в Свищов с „Алековите дни“. Те включват изложба на фонда на Мария Орукин, която е негова родственица и вечерина за живота и творчеството на Алеко Константинов, на която ще присъстват ученици от свищовските училища. Предвидена е и изложба с карикатури от фонда на Художествената галерия „Николай Павлович“, която ще остане там до края на януари. Тази година са изложени шаржовете на Александър Добринов, който е български художник, карикатурист. Специализира във Виена, най-ранното си творчество посвещава на туристическата карикатура, като сътрудничи в „Българан”, „Червен смях”, „Скорпион” и други.

На 13 януари от 15.50 във в зала 18 на общината ще бъде представен лауреатът на международния конкурс за къс хумористичен разказ “Алеко”.  Отличен бе беларуският писател Влaдимиp Оpлoв. Той бе отличен за paзкaза “Мeчтaтa ми дa cтaнa шпиoнин”. Общo 57 хyмopиcтични пpoизвeдeния нa 30 aвтopи oт 14 дъpжaви ca yчacтвaли в кoнкypca тaзи гoдинa. Tвopбитe ca ceлeктиpaни oт жypи c пpeдceдaтeл дoц. Плaмeн Дoйнoв, cъoбщи за в. „Янтра“ Taня Ликoвa – диpeктop нa диpeкциятa “Кyлтypa” в Общинa Свищoв.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bivol

Перото и гласът на Северозапада ни напусна

Стоян Николов-Торлака почина на 43 „Защо, бе, Торлак, този път нищо не каза!“ – така …