Начало / Свят / Хиляди подкрепиха издатели на забранени книги в Хонг Конг

Хиляди подкрепиха издатели на забранени книги в Хонг Конг

Масови протести заляха улиците на Хонг Конг в подкрепа на няколко китайски издателства, станали известни с това, че публикуват забранени книги.  Китайските власти започнаха акция срещу издатели и книгоразпространители, които странят от официалната политика в тоталитарната държава.

В резултат от октомври петима  от най-бунтарски настроените предприемачи  в книжния бранш – Ги Минхай, Лий Бо, Луи Бо,  Чунг Джи-Пинг и Лам Винг-кеи, изчезнаха безследно. Полицията отказва да коментира изчезването, но според слуховете причината е публикуваните томове с пикантни подробности от частния живот на китайските управници. Сред „опасните“ четива са такива като „Слухове и истина за китайските власти“, „Тайната търговия между богатите и топ-управляващите“ и др.

Според в. „Гардиън“ книжните бунтари започнали да изчезват един по един, след като Ги и Лий публикували книга за китайския президент Си Цзинпин. Това предизвика недоволство в Хонг Конг, където хиляди излязоха с плакати „Свобода на книгоиздателите“ и „Срещу политическите преследвания!“.

Цензурата не е непозната в Китай. Според издателя Пол Танг в страната е забранено публикуването по много теми, като абсолютно табу са политиката, религията и сексът.

Действията на китайските власти бяха осъдени от разузнавателните органи в САЩ и политици от ЕС.

Снимка CNN

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

I120731_162422_6563693

Днес утре ли е?

Иван ГОЛЕВ В началото на есента, като тръгна пак на детска градина, внукът ми Крис …