На фокус
Начало / Свят / Хиляди подкрепиха издатели на забранени книги в Хонг Конг

Хиляди подкрепиха издатели на забранени книги в Хонг Конг

Масови протести заляха улиците на Хонг Конг в подкрепа на няколко китайски издателства, станали известни с това, че публикуват забранени книги.  Китайските власти започнаха акция срещу издатели и книгоразпространители, които странят от официалната политика в тоталитарната държава.

В резултат от октомври петима  от най-бунтарски настроените предприемачи  в книжния бранш – Ги Минхай, Лий Бо, Луи Бо,  Чунг Джи-Пинг и Лам Винг-кеи, изчезнаха безследно. Полицията отказва да коментира изчезването, но според слуховете причината е публикуваните томове с пикантни подробности от частния живот на китайските управници. Сред „опасните“ четива са такива като „Слухове и истина за китайските власти“, „Тайната търговия между богатите и топ-управляващите“ и др.

Според в. „Гардиън“ книжните бунтари започнали да изчезват един по един, след като Ги и Лий публикували книга за китайския президент Си Цзинпин. Това предизвика недоволство в Хонг Конг, където хиляди излязоха с плакати „Свобода на книгоиздателите“ и „Срещу политическите преследвания!“.

Цензурата не е непозната в Китай. Според издателя Пол Танг в страната е забранено публикуването по много теми, като абсолютно табу са политиката, религията и сексът.

Действията на китайските власти бяха осъдени от разузнавателните органи в САЩ и политици от ЕС.

Снимка CNN

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

fragment

„Прахосъбирачки“ сменят ракурса на младите хора

Роман за подсъзнанието, което ни играе номера Аутсайдерите не подлежат на просто описание, защото животът …