Начало / Свят / “Марсианецът“ спечели „Златен глобус 2015“

“Марсианецът“ спечели „Златен глобус 2015“

Филмът „Марсианецът“, създаден по едноименната книга на Анди Уеър, спечели в категорията „мюзикъл или комедия” на 73-те награди  „Златен глобус“. Церемонията се проведе тази нощ в Лос Анджелис. В същата категория за най-добра роля статуетката получи Мат Деймън за превъплъщението си в героя от романа Марк Уотни.

„Завръщането“ на  Алехандро Иняриту, където в главната роля блести Леонардо ди Каприо, бе отличен за най-добра драма. Лентата бе предпочетена пред „Каръл“, направен по едноименния роман на Патриша Хайсмит. Ди Каприо взе и „Глобус“-а за най-добра драматична роля.

За най-добра драматична актриса бе отличена американката Бри Ларсън за ролята си във филма „Стая”. Лентата е екранизация на романа на Ема Донахю със същото заглавие.

Британската актриса Кейт Уинслет получи първия „Златен глобус 2016” на церемонията тази година. Блестящата изпълнителка взе заветната статуетка в категорията „Най-добра актриса в поддържаща роля” за играта си в биографичната драма „Стив Джобс”, в основата на който е и биографията на създателя на „Епъл“ от Уолтър Айзъксън.

В разширения списък на кандидатстващите за „Златен глобус” филми през тази година имаше 72 произведения на седмото изкуство от 48 страни.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …