Начало / Интервюта / Четете само действително важното!

Четете само действително важното!

Константин Шереметев (www.sheremetev.info) е водещ руски експерт по развитието на интелекта и автор на редица бестселъри, посветени на главната тема: как да се научим правилно да мислим и да достигаме най-важните си житейски цели. Сред книгите му са „Стоте тайни на щастливата любов”, „Съвършеният мозък. Как да управляваме подсъзнанието си”, „Интелектика. Как работи вашият мозък”, „Интелектът. Инструкция за ползване” и други. В тях всеки може да намери безценна практическа информация за това как да настрои собствения си разум за постигане на успех във всяка една област на човешката дейност.
За koob.ru той дава следното интервю:

Какъв е читателят на 21 век?
Светът на книгите стремително се промени. По-рано да се купи в книжарницата истински ценна книга беше цял късмет. С появата на интернет всички книги станаха достъпи. Границите изчезнаха.
И тайните на предприемчивия Запад, и философията на самовглъбения Изток са пределно достъпни. И най-мъдрите мисли, и най-ефективните методики само чакат, за да се възползват хората от тях.
Това силно променя читателските нагласи. В 21 век да се чете това, което ти попада пред очите е не само глупаво, но и безсмислено. Към четенето трябва да се подхожда много отговорно. Защо да се чете нещо маловажно и сиво, когато пред теб е цял океан от мъдрост?
Най-хубавото на нашето време е, че днес не са нужни посредници между читателя и автора. В миналото за великите умове четяхме в учебниците и справочниците. Техните мисли в опростена и политически коректна форма ни бяха предавани от официални лица, избирани от властта. Така например книгите на Дейл Карнеги още от двайсетте години на миналия век бяха задължителни за изучаване в спецслужбите, но официално не се издаваха.
Ошо беше достъпен само в минимални дози, за да не мъти главите. И това може да се каже за още много автори. Днес не са нужни посредници, които изрязват мислите на великите хора, за да ги вкарат в обичайните рамки. Всеки може да се обърне към първоизточниците на великата мъдрост.
Читателят на 21 век е читател, който търси най-добрите автори по въпросите, които го интересуват. Избира най-добрите от тях и дълбоко вниква в същността на въпроса.

Какво се промени в културата на четенето през последно време?
Най-значителната промяна е в това, че изобилието от информация доведе до нейното сгъстяване. Мястото на много от дебелите романи беше заето от тънки книжки. Мястото на сериозните сайтове заеха блогове с кратки съобщения. Това е и хубаво, и лошо.
Лошо е, ако такъв подход към четенето започне да се пренася към тези книги, които действително изискват сериозно четене. Хубаво е, ако кратките съобщения позволяват бързо да се ориентираме в проблема и да не губим за решаването му излишно време.

Какво е отношението Ви към електронните книги и онлайн-библиотеките?
Напълно положително. Електронните библиотеки са съвременен метод за организация на знанията. Сега те се намират в началото на своето развитие и тяхното бъдеще предстои. Те, разбира се, няма да изместят хартиените библиотеки, но ще се превърнат в основен източник за получаване на информация.
Естествено, би ни се искало да пожелаем на електронните библиотеки да се развиват по-бързо и да търсят нови форми за предоставяне на знания. Защото сега те много напомнят първите автомобили, които са представлявали просто една карета с двигател.
Например, защо можем да търсим книги само по заглавие и автор. Би било много по-удобно да ги търсим по мислите и идеите, представени в тази книга. На мен лично ми липсва търсене от типа на: „А какво са мислели по този въпрос Толстой, Шекспир, Декарт и Лао Дзъ?”

Кои три книги препоръчвате на всекиго да прочете? Защо именно тях?
Това са книгите, които всеки е длъжен да прочете, за да живее по-хармонично и щастливо.
1. Лев Николаевич Толстой. Смъртта на Иван Илич.
Велико произведение на световната литература и същевременно – най-дълбокото проникване в човешката душа. Просто е задължително всеки да я прочете. Но трябва да се избере подходящото време, когато никой да не ви пречи и ще можете да се настроите за сериозно и задълбочено четене.
2. Дейл Карнеги. Как да престанем да се безпокоим и да започнем да живеем.
Азбука на психологията. На Карнеги се е удало в лека, почти художествена форма да изложи най-важните правила на отношението към самия себе си. Но привидната простота на книгите му не бива да ни заблуждава. Карнеги действително е открил и описал ключовите моменти в човешката психика. Далеч не всеки психолог може да се похвали с това (нещо повече, не всеки психолог дори разбира Карнеги).
3. Ошо. Пътят е един – навътре в себе си.
Когато човек развие разума си и разбере, че всички религии са само мит, на него му става самотно и страшно в свят, в който няма на кого да прехвърлиш проблемите си и да го помолиш за тяхното решаване. Как да се живее в свят, в който ти сам отговаряш за себе си? За това размишлява Ошо в книгите си. Той не ни дава готови отговори, той ни учи как да намираме решения в собствената си душа.

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …