На фокус
Начало / България / „Това променя всичко“ от Нейоми Клайн излиза на български

„Това променя всичко“ от Нейоми Клайн излиза на български

Определяната като „Манифест на климата“ книга на Нейоми Клайн ще излезе и на български. От издателство „Изток-Запад“ обявиха, че книгата „Това променя всичко“ ще бъде на нашия пазар на 11 януари.

„Нейоми Клайн е гений. Тя прави за политиката това, което Джаред Даймънд направи за изучаването на човешката история. Тя умело съчетава политика, икономика, история и извлича прости и мощни истини с универсална приложимост”, казва за Клайн Робърт Ф. Кенеди младши.

Много от мненията за „Това променя всичко“ варират от „Това може би е първата истински честна книга за климатичните промени, писани някога” (Брайън Уолш, сп. „Тайм”) до „Това е най-добрата книга за климатичните промени от дълго време – до голяма степен, защото е за нещо много повече. Тя поставя най-важната криза в човешката история в контекста на други наши текущи травми и ни напомня до каква степен сме зависими от енергията на въглищата, газа и нефта. А това би следвало да ни вдъхне надежда, защото означава, че борбата за един справедлив свят е същата като борбата за един свят, в който е възможно да се живее.” (Бил Маккибен, автор на „Краят на природата” и съосновател на „350.org”).

За труда си Клайн получи Награда за документална литература за 2014 г. Тогава журито я отличи с рецензията: „Една революционна книга… Елегантно съчетание между наука, статистика, конкретни факти и проницателност, тя не парализира, а повдига духа на читателя… Настойчивостта и гневът на Клайн се основават на педантична документация и пламенна аргументация. Сърцето и разумът вървят ръка за ръка в този авторитетен отклик на настоящата криза“.

Нейоми Клайн е сред най-популярните лица на глобалното движение за социална справедливост, добило световна популярност покрай протестите срещу Световната търговска организация през 1999 г. в Сиатъл.

Авторката е позната у нас с другите си три книги. В първата от тях – „Без лого“ – тя се фокусира върху феномените на рекламната индустрия и консуматорската култура в развитите страни, както и върху експлоататорските фабрики в Югоизточна Азия. „Без лого“ се превръща в настолна книга за алтерглобалисткото движение. Втората й книга – „Огради и прозорци“ – е сборник от текстове, отразяващи големите интернационални протести против организациите, които поддържат корпоративната глобализация. По думите на авторката тази книга е от фронтовата линия на дебата за това каква глобализация искаме – на корпорациите или на хората. Нейоми Клайн не се страхува да застане на страната на хората.
„Шоковата доктрина“  е резултат от дългогодишно задълбочено проучване, превъзхождащо немалко научни текстове. Това е журналистическо изследване, разказващо на достъпен език историята на идеологията, която през последните десетилетия определя живота на всички ни.

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dbad7806e1bbb620ed0bfc29ba56d187

Писателят Дмитрий Глуховски: Политиците в Москва са самовлюбени, но прагматични

„Метро 2033“ отново е хит в руските книжарници Авторът сега е на неизвестно място, тъй …